Valley Fever hos hundar: orsaker, symtom och behandling (2023)

Listan över infektioner som en hund kan få verkar oändlig. Varje bra hundägare gör sitt bästa för att skydda sin lurviga vän från sjukdomar. Men ibland är en hunds öde helt enkelt ur våra händer. Sjukdomsframkallande ämnen finns överallt och vi kan inte alltid hålla dem borta från våra hundar. En av de sjukdomar som kan smyga sig på även den mest försiktigahund-ägare är dalfeber.

Vad är Valley Fever?

Valley Fever är en svampsjukdom som är vanlig i torra varma områden. Sjukdomen orsakas av en svamp. Dalfeber är också känd som Coccidioidomycosis. Svampen finns vanligen i jorden i varma ökenområden. I USA är dalfeber endemisk för heta stater som Arizona, Nevada, New Mexico, Utah, Texas och Kalifornien. Utanför USA har hundar i varma länder som Mexiko också större chans att få Valley Fever.

Orsaker till Valley Fever

Sjukdomen orsakas av två relaterade svampar:

 • Nådelösa coccidioider
 • Coccidioides posadasii

Svamparna trivs i ökenområden där de mest finns i dammet. När hundar gräver runt i smutsen kan de andas in svampens sporer och få dem att få infektionen. När sporerna väl inandas utvecklas de till sfärer, mikroskopiska strukturer som innehåller flera andra endosporer (sporer som kan föröka sig). Endosporerna frigörs och utvecklas även till sfärer och cykeln fortsätter. När denna process fortsätter utvecklas infektionen och förvärras.

Hur sprids Valley Fever?

Hundar fångar Valley Fever genom att gräva i dammiga områden där svampens sporer finns. När sporerna andas in förökar de sig i kroppen vilket resulterar i en infektion. Sjukdomen kan inte spridas från en hund till en annan eller från en hund till en människa. Det kan bara fångas genom att andas in svampens sporer. Människor kan också få sjukdomen från byggarbetsplatser och arkeologiska utgrävningar. Sjukdomen påverkar initialt lungorna men kan spridas till andra organ som ben och ryggrad, ett tillstånd som kallas spridd dalfeber. Eftersom svampen gynnas av varmt väder är det mer sannolikt att den sprids under sommarmånaderna.

Tecken och symtom på Valley Fever

 • Feber.Ökande kroppstemperatur är en av de första reaktionerna på infektion. Hundar med dalfeber tenderar att få feber med temperaturer som stiger upp till 1030F och högre.
 • (Video) 10 Signs You’re Not Drinking Enough Water
 • Hosta.Eftersom sjukdomen påverkar lungorna förväntas en hosta utvecklas vid infektion. Hostan är mycket likkennelhostaoch kan ofta feldiagnostiseras. Hostan är vanligtvis mycket torr och hård.
 • Letargi.Din hunds energinivåer kommer mycket sannolikt att sjunka under en dalfeberinfektion. Hon kan vara mindre villig att leka och sova oftare och under längre timmar.
 • Viktminskning.Om en hund inte äter tillräckligt ett tag på grund av nedsatt aptit eller kräkningar kommer hon säkert att gå ner en del i vikt.
 • Hälta.Dalfeber kan spridas till andra organ och benen är en av de första som drabbas efter lungorna. Hunden kommer att lida ökatsmärtaoch svullnad i lederna som resulterar i halta eller hälta.
 • Kramper och rygg eller nackesmärta.Det centrala nervsystemet är ett av de system som påverkas av dalfeber. När sjukdomen letar sig in i ryggraden kan den orsaka smärta i rygg- och nackområdet.
 • Diarre.Tarmen kan också angripas av svampen vilket resulterar i tecken och symtom som diarré.
 • Hudsår.Hundar med svår dalfeber kan utveckla svullnader under huden som vid repning kan bli sår. Svullnaderna och såren är vanligtvis placerade på hakan, framför skulderbladen eller bakom hundens knän. Såren börjar avge en gulrödaktig vätska om de lämnas obehandlade.
 • Svullna lymfkörtlar.Under en infektion tenderar lymfkörtlarna att svälla eftersom nedbrytningen av vita blodkroppar ökar under ett immunsvar.
 • Ögoninflammation.

Varför får Valley Fever att hundar haltar?

När dalfebern får sprida sig sprids den i kroppen. Några av de organ som den kan sprida till inkluderar ben, ögon, hud och det centrala nervsystemet. Benen är det organ som mest troligt kommer att påverkas av svampen efter lungorna. När benet kommer in i benen orsakar det en infektion som kan åtföljas av tecken och symtom som inflammation som leder till smärta. Efter att infektionen fått fäste i benen orsakar denhaltandeoch andra tecken som svullnad runt lederna.

Diagnos av Valley Fever

Eftersom tecknen och symtomen på dalfeber är mycket lika de hos andra sjukdomar, måste ett antal tester utföras för att bekräfta dess närvaro. Testerna dinveterinärkan behöva utföra inkluderar ett blodprov, lungröntgen, urinanalys bland annat. I avancerade stadier kan din veterinär också ta vävnadsprover för att se om svampen har spridit sig till andra organ. Din veterinär kanske inte behöver utföra alla dessa tester om du beskriver mycket specifika symtom och du bor eller har besökt ett torrt och varmt område. Av denna anledning bör du alltid tala om för din veterinär om du nyligen har besökt ett av de områden som hyser svampen. Testet som bekräftar dalfeber hos en hund kallas ett koccitest. Testet testar förekomsten av antikroppar mot sjukdomen i blodet. Under koccitestet kommer din veterinär att testa för något som kallas titernivå, med andra ord antalet antikroppar som finns. Ju högre titernivån är, desto mer avancerad är sjukdomen hos hunden. Din hund kan behöva testas igen för förekomst och svårighetsgrad av dalfeber beroende på hur hon fortskrider med behandlingen.

(Video) 18 COVID Autopsies - This is what they found in the Brain 😱

Behandling av Valley Fever

Behandlingsprocessen kan vara tröttsam och dyr. Eftersom det är en svampsjukdom måste din hund gå på svampdödande behandling. Särskilt svampdödande behandling är den mest kostsamma delen av behandlingen. Tre vanliga svampdödande läkemedel används mot dalfeber: flukonazol, ketokonazol och itrakonazol. Av de tre är flukonazol den mest kostsamma och kan kosta dig upp till 20 USD per piller. Men det visar också de bästa resultaten hos de flesta hundar. Kostnaden för behandling är ett stort problem eftersom det är en långvarig process. De flesta hundar behöver behandling i upp till ett år. I vissa fall kan en hund behöva piller för livet. På samma sätt som alla sjukdomar kommer tidig diagnos och behandling att göra återhämtningsprocessen kortare och mindre smärtsam för din hund.

Hur du hjälper din hund med Valley Fever

Det bästa sättet att hjälpa din hund i alla situationer är att träffa en veterinär så snart som möjligt. I sina framskridna stadier är sjukdomen mycket fruktansvärd för en hund då den kommer in i andra organ och system. För att minimera smärtan som din stackars hund måste gå igenom, sök behandling så tidigt som möjligt. Följ noga veterinärens instruktioner om hur du kan hjälpa din hund att återhämta sig. Hoppa inte över medicinering av någon anledning. Återfall i Valley Fever är inte ovanliga hos hundar så se till att slutföra dosen enligt instruktionerna för att förhindra detta. Om du följer din veterinärs instruktioner bör din hund kunna återhämta sig helt även om det kan ta ett tag. sent kan dalfeber tyvärr vara dödlig, särskilt om den redan har spridit sig till andra organ.

Förebyggande av Valley Fever

Det är mycket svårt att kontrollera din hunds chanser att få dalfeber. Svampen finns i marken och om din hund gillar att gräva har hon stor risk att få det. Men om du bor i ett av de områden där sjukdomen är endemisk kan du behöva aktivt försöka skydda din hund från infektion, särskilt under sommarmånaderna. Några av sätten du kan minska din hunds risk att få dalfeber inkluderar:

 • Undvik att spendera tid med din hund i dammiga icke-landskapsområden. Försök att hålla dig till välskötta parker
 • Om din hund älskar att gräva, ta inte promenader i ökenområden
 • Ta promenader i koppel i asfalterade områden där barmarken inte är exponerad
 • Om du bor i ett ökenområde, håll din hund inomhus under en rimlig tid under sommarmånaderna.
 • Om du märker några andningssymptom och symtom hos din hund, sök hjälp omedelbart.

Holistiska sätt att hjälpa din hund

Det råder ingen tvekan om att din veterinär vet bäst vad man ska göra för en sjuk hund. Men ibland kan din hund dra nytta av alternativa behandlingsformer. En av de många fördelarna med holistiska metoder är att de sällan har några biverkningar på en hund. Eftersom de flesta av metoderna inte använder några konstgjorda eller tillverkade föreningar, kan ägare som är medvetna om vad deras hundar konsumerar ha stor nytta av dem. Några av de holistiska sätten du kan hjälpa din hund med dalfeber inkluderar:

 • Tillhandahålla en bra kost rik på näringsämnen och låg i kalorier.Om möjligt, gör det mesta av din hunds mat hemifrån. När du köper från butiken, se till att få bästa möjliga kvalitet.
 • Låt din hund få så mycket motion som möjligt.Fysisk träning är avgörande för att upprätthålla kroppens hälsa.
 • Ge din hund kosttillskott.Ge några av de näringsämnen som kan vara otillräckliga i kosten, till exempel Omega-3-fettsyror.
 • Tillbringa lika mycket tid med din hund.Försäkra henne om att hon är älskad och omhändertagen.
 • Använd naturliga kosttillskott.Örter kan öka hennes immunitet och hälsa i allmänhet.
(Video) What happens when you have a disease doctors can't diagnose | Jennifer Brea

Kom alltid ihåg att holistiska behandlingar inte ersätter modern medicin utan snarare ett tillägg. Vetenskapen om holistiska tillvägagångssätt är ofullständig och därför kan de inte på egen hand kvalificera sig som en behandling för någon sjukdom.

Våra sista tankar

Sammanfattningsvis är Valley Fever hos hundar till stor del beroende av kvaliteten på behandlingen av hunden. Vissa hundar kan återhämta sig helt inom några månader utan att uppleva allvarliga symtom. Å andra sidan kan vissa hundar gå igenom en fruktansvärd upplevelse och så småningom dö av sjukdomen. Hundägare som bor i ökenområden som Kalifornien, Arizona, New Mexico, Nevada, Texas och Utah bör vara mycket försiktiga med att låta sina hundar gräva i dammiga områden, särskilt under sommarmånaderna. Tidig behandling är nyckeln till återhämtning. Att följa veterinärens instruktioner är lika viktigt. Om båda dessa två villkor är uppfyllda bör det inte vara några problem med tillfrisknandet. Men om behandlingen påbörjas sent eller görs dåligt minskar chanserna till återhämtning. Ens hund kan till och med dö i dalfeber om behandlingen inte tas på allvar.

Vanliga frågor

Orsakar Valley Fever smärta hos hundar?

Ja, dalfeber hos hundar kan orsaka smärta som varierar från lätt obehag till outhärdlig smärta. Om den upptäcks tillräckligt tidigt kan behandlingen förhindra att sjukdomen utvecklas till sådana avancerade nivåer.

Hur länge varar Valley Fever hos hundar?

Den tid som dalfeber varar hos hundar beror på sjukdomens svårighetsgrad och kvaliteten på behandlingen en hund får. Sjukdomen går vanligtvis över inom ett år om den behandlas väl och tidigt. Det kan dock pågå mycket längre och återfall är mycket möjligt.

(Video) Robyn Stein DeLuca: The good news about PMS

Kan dalfeber döda en hund?

Ja, tyvärr kan en hund dö av dalfeber. Om behandlingen försenas och sjukdomen sprider sig till resten av kroppen kan en hund dö av sjukdomen.

Vad är tidiga tecken på dalfeber hos hundar?

Några av de tidiga tecknen på dalfeber inkluderar hosta, hög temperatur, aptitlöshet, slöhet och haltande.

Var får hundar Valley Fever ifrån?

Svampen som orsakar Valley Fever finns i dammiga områden i torra varma områden. Hundar som älskar att gräva i sådana områden är mycket sannolikt att drabbas av sjukdomen.

relaterade inlägg

Hundfeber: Symtom, orsaker och botemedel

FörbiKatelyn Son,Uppdaterad 28 februari 2023

Katelyn Son, författare

Katelyn Son är en holistisk djurhälsoexpert och Content Manager för Veterinarians.org, en förlagsorganisation som lever efter den vägledande principen "husdjur är familjer.

Luta dig om vårRedaktionell riktlinje

FörbiKatelyn Son5 år sedan

(Video) Jane Marke, MD: Mental Illness or Lyme Disease? - 12-11-2016

FAQs

How do you know if valley fever has disseminated? ›

Skin lesions of valley fever are often a sign of widespread (disseminated) disease. With more widespread infection, skin sores or lesions are most often seen on the face.

What can be mistaken for valley fever? ›

Symptoms of Valley Fever can be mistaken for other diseases such as the flu (influenza) and TB (tuberculosis), so it is important for workers to obtain medical care for an accurate diagnosis and possible treatment.

What are the symptoms of valley fever lumps? ›

Valley Fever can cause rashes that look several different ways. A common presentation is as painful or tender, slightly elevated red nodules or bumps, which may change color to bluish to brown and often occur on the legs, but may occur on the chest, arms and back.

When should you go to the hospital for valley fever? ›

The healthcare provider who diagnoses you with Valley fever may suggest that you see other healthcare providers who specialize in treating Valley fever. People who have severe lung infections or infections that have spread to other parts of the body always need antifungal treatment and may need to stay in the hospital.

Videos

1. Aquarium Fish Diseases - Your Fish Photos Are Reviewed By A Veterinarian
(Green Aqua)
2. Seizures & Syncope: What’s the Relationship? - Robert Sheldon, MD, PhD
(Dysautonomia International)
3. Overview of POTS
(Dysautonomia International)
4. Heart’s Medicine – Doctor’s Oath - Chapter 1-6: Story (Subtitles)
(TiggerTips)
5. planeTALK | Prof Jürgen RAPS 2/2 „Strengthening confidence in flying“ (English Subtitles)
(PilotsEYE.tv)
6. CAMPING in FREEZING Cold with Dog - Roof Tent
(AB Camping)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated: 01/12/2023

Views: 5635

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.