Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (2023)

Efter att ha blivit inbjuden tillnågon typ av bröllop, en av de första frågorna vi ställer oss är "Vad ska jag ha på mig?" Svaret på denna fråga beror på flera aspekter, inklusive evenemangets formalitet, dess schema, dess plats och mer.

När du funderar på vad du ska ha på dig till ett katolskt bröllop, måste du tänka på att kyrkans ceremonier i allmänhet har en formell eller semi-formell klädkod. Denna information kan vägleda dig när du konstruerar din outfit för bröllopet.

Nedan finns 10 regler om vad man ska ha på sig på ett katolskt bröllop, inklusive vad man får och inte får ha på sig. Faktorer att ta hänsyn till när du väljer din outfit räknas också upp, följt av en snabb snabbkurs om flera typer av klädkoder som är vanliga vid katolska bröllop. Outfitidéer presenteras också. Till sist ges några stylingtips.

Innehåll show

Regler för vad man ska ha på sig till ett katolskt bröllop

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (1)

1. Klä dig anständigt

I katolska bröllop är det generellt avrådigt för gäster att bära kläder som avslöjar deras dekolletage, axlar och bröst. Om klänningen du har valt visar dessa delar av kroppen, bör du överväga att lägga in en coverup i din klädsel. Exempel inkluderar blazers, jackor och sjalar.

2. Bär kläder med lämplig längd

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (2)

I samma veva som regeln ovan bör längden på dina kläder inte vara för korta. Om du bär en klänning eller kjol kan det vara svårt att avgöra vad som är "för kort". En bra tumregel är att den ska nå nära eller lägre än din armlängd när armen är avslappnad vid dina sidor.

En annan övervägande relaterad till längden på klänningen är vad den täcker när du sitter. Det anses olämpligt att bära en klänning eller kjol som blottar dina lår medan du sitter.

Vad man inte ska ha på sig på ett katolskt bröllop

3. Övervägande vita outfits

I västerländska bröllop är färgen vit starkt förknippad med äktenskap. I synnerhet är det en färg som är reserverad för bruden och hennes klädsel. Med det sagt är du starkt avskräckt från att ta på dig outfits vars dominerande färg är vit.

Du kan dock använda vitt som accentfärg för mindre bitar. Vitt, såsom smycken ochskor, är acceptabla. Var dock uppmärksam på bröllopssällskapets klädsel och använd inte något som liknar deras.

4. Bär inte klackar som är för höga

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (3)

Skor med höga klackar avskräcks, eftersom de också ses som omöjliga. Av praktiska skäl är det också bäst att skygga för höga klackar; inte bara kommer de att bli obekväma när de bärs för länge, utan de riskerar också att snubbla.

5. Leggings och Yogabyxor

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (4)

Leggings och yogabyxor har blivit en stapelvara i många människors garderober på grund av deras komfort och funktionalitet. Även om de ursprungligen var avsedda för träning, bär folk leggings och yogabyxor även för vardagliga situationer.

Med det sagt uppfyller leggings och yogabyxor inte den formalitet som ett katolskt bröllop – eller något bröllop i allmänhet – innebär. Du kan bära dem under vandringsdelen avett vandringsbröllop, natten efter bröllopet, men aldrig under själva ceremonin.

6. Kläder med utskärningar

Som nämnts ovan, avskräcks du från att visa din dekolletage, axlar och midriff i blygsamhetens intresse. Som en följd av detta är kläder med utskärningar som exponerar de delarna av din kropp starkt avskräckta.

7. Kläder med olämplig eller högljudd grafisk design

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (5)

Återigen, överväg nivån av formalitet. Grafiska skjortor och jackor är perfekta för tillfälliga situationer, som att umgås med vänner eller slappa hemma; men de är för avslappnade för en formell händelse som katolska bröllop.

Du riskerar också att ta uppmärksamheten från paret, speciellt om designen är högljudd eller provocerande. Risquémotiv och politiska uttalanden avråds starkt.

8. Sneakers eller Sneakers

Vid semi-formella tillfällen antar folk ofta att det är ett perfekt val att bära sneakers eller sneakers. Till exempel, män i kostym bär ibland sneakers som ett substitut för dressing skor. Även om det kan vara sant för andra evenemang, är det avskräckt för katolska bröllop. Dessa typer av skor lutar mer åt casual och informella.

9. Sportkläder och Activewear

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (6)

I allmänhet är alla klädesplagg för sport eller fysisk aktivitet inte lämpliga för ett katolskt bröllop. De uppfyller inte nivån av formalitet för sådana bröllop, eftersom de är avslappnade och informella; i första hand går du inte på ett bröllop för att träna. Det kan också kommunicera att du inte ansträngde dig för ditt utseende.

10. Hattar inne i kyrkan

I västerländska kulturer kan det att bära hatt i slutna rum tolkas som en brist på respekt och dekor. Därmed avskräcks du från att bära hatt inne i kyrkan. Dessutom kommer det att förneka ansträngningen du kommer att lägga på att styla ditt hår.

Men om bröllopet äger rum utomhus, eller om du redan är i receptionen, är hattar ett lämpligt val för en accessoar.

Faktorer att tänka på när du väljer vad du ska ha på dig

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (7)

Den specifika kyrkans progressivitet

Det är värt att nämna att riktlinjerna för ”blygsamhet” varierar mellan kyrkorna. Medan mer progressiva kyrkor kanske inte ser något problem med att exponera de ovan nämnda kroppsdelarna, kan andra kyrkor vara mer konservativa. För att vara säker, fråga paret eller tjänstemän från kyrkan angående denna fråga.

Klädkoden som föreskrivs av paret

Varje event har en klädkod, som är direkt relaterad till lokalen och formalitetsnivån. Som nämnts ovan är katolska bröllop som hålls i en kyrka vanligtvis formella eller halvformella sammankomster.

Men se upp för den klädkod som specifikt föreskrivs av paret. Det kan ge mer information om vad du är och inte får bära. Detta anges vanligtvis på bröllopsinbjudan, deras sociala medier eller bröllopswebbplats.

Fråga paret själva när du är osäker. De kan förklara klädkoden mer detaljerat, informera dig om deras gränser och förväntningar och till och med bedöma dina outfitidéer. Genom att göra detta kan du släcka alla tvivel och osäkerheter om vad du ska ha på dig på ett katolskt bröllop.

Schema för bröllopet

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (8)

Årstiden och vädret under bröllopet kommer att vara en viktig faktor att ta hänsyn till. På sommarens bröllop kanske du vill bära coolare tyger och i receptionen lägga till en snygg hatt till din outfit. Tvärtom kan vinterbröllop kräva tjockare och fler lager. Mer än elegans bör komfort också vara en prioritet när man bestämmer sig för vad man ska ha på sig till ett katolskt bröllop.

Bröllopets färgschema

Du måste planera din outfit runt bröllopets färgschema. De överväganden som räknats upp ovan kommer också att ligga till grund för detta beslut - till exempel kan ett bröllop som hålls under våren ha enfärgschema med vårtema.

Ceremoni och mottagningsplats

Katolska bröllopkan hållas under en mässa eller utan mässa; oavsett hålls själva ceremonin vanligtvis inomhus. Under tiden kan mottagningar vara inomhus eller utomhus. Platserna för både ceremonin och mottagningen är viktiga överväganden för din outfit. Till exempel kanske du vill undvika vissa skor eller vissa färger om mottagningen hålls utomhus.

Din roll i bröllopet

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (9)

Om du kommer att läsa envers från Bibelnunder Ordets liturgi, eller när du håller ett tal i receptionen efteråt, kanske du vill vara extra uppmärksam på vad du har på dig. Detta beror på att alla ögon kommer att riktas mot dig någon gång under dagen, och du skulle vilja se ditt bästa ut när det händer.

Din komfort och ditt förtroende

Det är inte ofta vi blir bjudna på ett bröllop. Som sådan tenderar vi att se det som en möjlighet att klä ut oss och se vårt bästa ut. Kompromissa dock inte med din komfort och ditt självförtroende för elegans och stilfullhet. Det finns sätt att bo någonstans nära din komfortzon – och klädkoden – men förbli mycket presentabel.

Snabb snabbkurs om olika typer av klädkoder

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (10)

Som nämnts ovan är katolska bröllop vanligtvis formella eller halvformella evenemang. Det finns dock andra typer av klädkoder som par kan föreskriva för sitt bröllop. Det kan snabbt bli förvirrande, så här är en snabbkurs om vanliga typer av klädkoder för katolska bröllop.

Klädkod för vit slips

En klädkod med vit slips är hur formell som helst. Å ena sidan måste kvinnor bära golvlånga aftonklänningar och försköna sin klädsel med klackar, accessoarer och en clutch. Å andra sidan består herrkläder av en smoking med frack, en vit formell skjorta, väst, fluga, handskar och formella skor. Denna klädkod har använts mer sällan i modern tid, och den är ofta reserverad för överklassen.

Black-Tie klädkod

En snäpp mindre formella än evenemang med vita slipsar, den svarta klädkoden är lite mer avslappnad. Kvinnor bör fortfarande bära golvlånga klänningar som döljer anklarna, men i mindre formella evenemang kan de också välja en elegant cocktailklänning. Likaså är byxdräkter också tillåtna.

Klädseln för män liknar den för evenemang med vita slipsar. De behöver dock inte bära ett par handskar längre. De får även ha en vit middagsjacka med svarta byxor.

Formell klädkod

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (11)

Även kallad "svart slips valfritt", den formella klädkoden tar bort behovet av en smoking. Även om män fortfarande kan välja att bära smoking, räcker det med en formell mörkfärgad kostym med slips. Kvinnor får också bära kläder som exponerar deras anklar. Utöver det är reglerna för denna klädkod identiska med den för svart slips.

Cocktailklädsel

Cocktaildresskoden är ett populärt val. Det skapar en balans mellan sofistikering och komfort. Kvinnor är inte längre skyldiga att bära golvlånga klänningar; istället kan de gå med en knälång, te-lång eller midi-ensemble. Men män uppmuntras fortfarande att bära kostym och slips.

Halvformell klädkod

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (12)

Kallas även "dressig avslappnad", semi-formell lutar mer mot komfort men stilfullhet är fortfarande en prioritet. Vilka kläder du väljer beror på när bröllopet äger rum. Ljusare tyger och färger är att föredra för bröllop dagtid. I motsats till detta kräver kvällsbröllop mörkare färger och en mer formell stil.

Kvinnor kan para toppar och kjolar, fortsätta med en byxdräkt eller gå med en klänning som slutar under knäna. Vid det här laget är golvlånga klänningar inte längre acceptabla. Deras skoalternativ inkluderar kilar, plattor och klackar.

Den vanligaste klädseln för män under denna klädkod är ett par byxor med en skjorta. Om de föredrar det kan de lägga till en slips till sin outfit.

Klädkod med tema

Som namnet antyder tar klädkoder med tema ett visst tema eller motiv och ber gästerna att följa dem. En vanlig typ av klädkod med teman är "helvit formell." Par kan också välja en viss popkulturreferens, tidsperiod eller färg och centrera temat på det.

Outfitidéer för vad man ska ha på sig till ett katolskt bröllop

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Kan man bära svart på ett katolskt bröllop?

Många är osäkra på om det är tillåtet att bära svart på ett katolskt bröllop. Medan andra kanske säger åt dig att gå vidare med en svart outfit, kan andra avskräcka dig från att göra det. Detta beror på de olika symbolikerna och associationerna som är knutna till färgen svart.

Svart ses som elegant, tidlöst och sofistikerat. Formell klädsel, särskilt för män, är vanligtvis svart till färgen. Som ett resultat är svart också förknippat med auktoritet, formalitet och styrka. Rätt mängd svart kommunicerar också dramatik, mystik och intriger.

Men svart representerar också sorg, sorg och ånger. Detta är särskilt framträdande i den katolska tron. Medlemmar av prästerskapet bär svart eller lila på begravningar, vilket uppmuntrar deltagarna att tänka på och be för de avlidna. Dessutom tror vissa människor att svart ger otur.

Med det sagt är den tidigare nämnda regeln endast för prästerskapet. Regeln gäller inte församlingen. Du är fri att bära svart på ett katolskt bröllop om det är den föreskrivna klädkoden eller om det är vad du föredrar.

Stylingtips för katolska bröllop

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (13)

Vad händer om ingen klädkod ges?

Vid vissa tillfällen kommer ingen klädkod att anges uttryckligen. I så fall kan du fortfarande följa reglerna och riktlinjerna som beskrivs ovan. Det finns också andra sammanhangsledtrådar du kan använda för att avgöra vad som skulle vara lämpligt att bära:

  • Schemat för bröllopet (är det dagtid eller kväll?)
  • Säsongen
  • Lokalen
  • Nivån av formalitet

Om du fortfarande inte kan lista ut det är en knälång cocktailklänning ett säkert val för kvinnor. För män kan de välja en mörk kostym; beroende på själva evenemangets formalitet kan de helt enkelt lägga till en slips eller ta bort kappan.

Gå lätt på smink och tillbehör

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (14)

Som illustreras ovan, läggs en stor vikt vid idén om blygsamhet. Det gäller inte bara kläder utan även smink och accessoarer. Bär några smycken och andra tillbehör som kommer att framhäva din outfit. På samma sätt ska du inte vara för glamorös med din makeup.

En enkel och elegant look har flera fördelar. För det första kommer det inte att ta bort fokus och uppmärksamhet på paret. Det kan också spara tid när du förbereder dig. Dessutom är det också praktiskt; för många accessoarer eller smink som är för tungt kan kännas krångligt senare under dagen.

Använd neutrala färger

Neutrala färger inkluderar svart, grått, vitt, marinblått, beige, brunt och mer. En fördel med att använda neutrala färger är att de är lätta att koordinera och styla till en outfit. De passar också bra med alla årstider och färgscheman. Ännu viktigare, de kommer inte att få dig att sticka ut och oavsiktligt ta uppmärksamheten från bruden.

Skräddarsy dina kläder

Vad ska man ha på sig på ett katolskt bröllop? 10 riktlinjer för klädkod (15)

När du har valt vilka kläder du ska ha på ett katolskt bröllop, besök en skräddare för att få dina kläder professionellt förändrade. På så sätt kan du framhäva din kropp. Det här är ett subtilt sätt att fortfarande visa upp din fysik utan att framstå som "omodig". En följd av detta ger också en boost av självförtroende att bära välsittande kläder.

Må bra, se bra ut

I slutändan, om du känner dig bra och säker i ditt val av outfit, så är oddsen att du också ser bra ut i den. Tänk på det som två punkter i en cirkel - om du ser bra ut kommer du att må bra; mår du bra så ser du bra ut.

Om du tycker att outfiten du har valt inte passar dig, ge dig själv tid att komma på en bättre outfit. På samma sätt, om din outfit inte får dig att må bra, kanske den inte är rätt för dig.

Slutgiltiga tankar

Så, vad ska man ha på sig på ett kyrkbröllop?Sammanfattningsvis blir gäster som är inbjudna till ett katolskt bröllop ofta tillsagda att bära kläder som passar under en formell eller semi-formell klädkod. Dessa klädkoder betonar elegans, sofistikering och blygsamhet. Förutom alla göra och inte göra, är det viktigt att du prioriterar din komfort och ditt självförtroende. I slutändan skulle du vilja se ditt bästa ut samtidigt som du firar kärlek och skapar nya minnen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated: 31/08/2023

Views: 5949

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.