Topp tio bästa Notre Dame fotbollstränare: #1 Frank Leahy (2023)

Notre Dame slåss mot irländareFotboll har en av de rikaste historierna inom sporten collegefotboll. Trots att de inte vunnit ett nationellt mästerskap sedan 1988, är irländarna fast förankrade som en av eliterna inom sporten. Med det i åtanke ville jag ta en titt på de tio bästa huvudtränarna i irländsk fotbolls historia. Det här blir en serie i tio delar.

1. Frank Leahy

Mandatperiod: 1941-1943, 1946-1953

Rekord: 87-11-9

Frank Leahy föddes den 27 augusti 1908 i O'Neill, Nebraska. Leahys familj flyttade till Winner, South Dakota 1910. I gymnasiet upptäckte Leahy snart sin talang inom fotboll och började sin karriär på halvback. Under sitt sista år flyttade Leahy skolor för att slutföra det nödvändiga kursarbetet för att gå i Notre Dame. Tillsammans med att byta skola, flyttade Leahy också från halvback till att tackla under sitt sista år som förberedande fotboll. Efter avslutad gymnasiekarriär började Leahy sin collegekarriär vid Notre Dame under den uppskattade Knute Rockne. På Notre Dame spelade Leahy tackling från 1928-1930 och var medlem i 1929 och 1930 års nationella mästerskapslag. Leahy utvecklade en stark relation med Rockne under sin spelarkarriär. Under säsongen 1930 drabbades Leahy av en knäskada som höll honom utanför större delen av säsongen. Istället för att sura, använde han tiden till att observera och lära avRockne. Faktum är att denna relation fungerade som en stark motivator i hans egen tränarkarriär. Enligt Mr. Fred Leahy, Franks son, drev Franks kärlek till Rockne honom i sitt eget personliga mål att vinna Rocknes vinstprocent i karriären. I Franks sinne var detta det bästa sättet att han kunde hedra Rockne för allt han hade lärt honom om fotbollsspelet. I slutet av säsongen 1930 reste Knute Rockne till Mayo Clinic för att få behandling för ett benproblem. Rockne insisterade på att Leahy skulle följa med honom på resan och bli opererad för att reparera sin knäskada. Under de följande två veckorna låg de två männen uppe i sängen för att återhämta sig och tillbringade tiden med att diskutera fotbollsstrategi. Rockne bjöd in en av hans vänner att komma och träffa honom och träffa Leahy. Rockne citerades för att ha sagt: "Anledningen till att jag vill att du ska träffa honom är att han en dag kommer att bli erkänd som den bästa fotbollstränaren genom tiderna."

Efter att Leahy tog examen från Notre Dame 1931, flyttade han direkt till tränare, och började sin karriär som linjetränare i Georgetown under säsongen 1931. 1932 accepterade Leahy samma position i Michigan State. Efter avslutningen av säsongen 1932 var han i farten igen och accepterade en position som linjetränare hos Fordham. Han stannade på Fordham 1933-1938. Under sin tid med Rams tränade Leahy det berömda "Seven Blocks of Granite" från 1935-1937. Skolorna bevisade hans skicklighet som linjetränare och började överväga honom för huvudtränarpositioner. Före säsongen 1939 accepterade han huvudtränarjobbet vid Boston College. Under sitt första år i Chestnut Hill ledde Leahy Eagles till 9-2. Han förbättrade sig på märket 1940 och tränade laget till ett rekord på 11-0, inklusive en upprördhet av obesegrade Tennessee iSockerskål. Boston College ville inte förlora sin stjärna i vardande och inkäkte Leahy till ett 5-årigt avtal efter kampanjen 1940.

Strax efter att han skrivit på kontraktsförlängningen började galenskapen. När han letade efter Elmer Laydens ersättare, ringde Notre Dame Leahy bara 24 timmar efter att han hade skrivit på sitt avtal, för att mäta hans intresse för att bli Notre Dames nästa huvudtränare. Leahy kunde knappt hålla tillbaka sin spänning. Trots att han lämnade 1931 brann hans passion för skolan fortfarande starkt. Leahy accepterade det irländska erbjudandet och började sedan söka sin frihet från Boston College. Han begärde inte bara att Boston College-administrationen skulle ogiltigförklara hans kontrakt, han gick till borgmästaren i Boston och guvernören i Massachusetts för att också söka deras hjälp. Hans desperata vädjanden föll för döva öron. Därför beslutade Leahy att ta saken i egna händer. Han kallade till en presskonferens på egen hand och begärde närvaro av 50 sportreportrar. Han meddelade felaktigt att Boston College hade ogiltigförklarat hans kontrakt och att han omgående skulle acceptera det irländska erbjudandet. När nyheten om hans presskonferens spreds runt om i staden fick Leahy ett telefonsamtal från vicepresidenten. Vicepresidenten sa: "Du får gå vart du vill och när du vill. Adjö." Med de enkla orden släpptes Leahy från sitt kontrakt. Notre Dame fick den man de ville ha, och mannen fick jobbet han ville ha. Den irländska historien var på väg att förändras för alltid.

Topp tio bästa Notre Dame fotbollstränare: #1 Frank Leahy (1)

När han gjorde sig redo för att börja sin karriär i Notre Dame satte Leahy upp ett personligt mål att gå obesegrade i 10 raka säsonger. Visst upphöjd men som vi kommer att se senare kom han närmare än de flesta någonsin kunnat föreställa sig. Även om han var bekant för många i det irländska samhället, kom fansen att ta reda på att Leahys personlighet stod i skarp kontrast till Rocknes. Medan Rockne hade en unik karisma och försökte få kontakt med nästan alla han kom i kontakt med, var Leahy på den tystare sidan och föredrar att behandla spelare och reportrar med formalitet. På planen vrålade Leahys team ut ur grindarna. Irländarna besegrade Arizona 38-7, Indiana 19-6 och Georgia Tech 20-0 under de första 3 veckorna av säsongen. Dessa 3 vinster hjälpte till att pressa irländarna från orankade till #8 i landet. Inte vila på sina lagrar, Notre Dame mejade genom Carnegie Tech 16-0 och Illinois 49-14. Därefter reste laget till Yankee Stadium för en mycket efterlängtad uppgörelse med #14 Army. Ett kraftigt regnväder på matchdagen tvingade båda lagen att nöja sig med 3 runs och en punt på de flesta offensiva innehav. Inget av lagen hotade på allvar att hitta målzonen förrän Notre Dames sista körning. Efter att ha tagit besittning med knappt 2 minuter kvar, avancerade laget så långt som till Cadet 20-yardlinjen men såg tiden gå ut innan de kunde hitta målzonen. Därmed slutade matchen 0-0. Det schemalagda stelnade veckan därpå när laget tog sig an #6 Navy. Irländarna vann med 20-13 på styrkan av Angelo Bertellis högra arm. Bertelli kastade för en 35-yard touchdown-passning och avslutade ytterligare en 42-yard passning som satte upp en kort touchdown för irländarna. Efter två hårt utkämpade tävlingar mot serviceakademierna återvände #5 Notre Dame till Mellanvästern och tog sig an #8 Northwestern i Evanston. Den första halvleken utvecklades till en duell mellan spelarna då ställningen stod 0-0 i paus. Varje lag gjorde en touchdown i 3rdfjärdedel; dock lämnade en blockerad Wildcat PAT ställningen 7-6 på väg in i 4:anthfjärdedel. Northwestern hotade ytterligare två gånger under den sista perioden för att göra mål men såg ett missat 43-yard field goal och en interception i målzonen sänka sina chanser att besegra Notre Dame. Irländarna lyckades hänga kvar för en gnistrande 7-6-seger och återvände hem för den ordinarie säsongsfinalen mot USC. Tre på varandra följande veckor av fysiska matchups gjorde att irländarna körde på rök. Ändå mönstrade de en sista insats mot de hatade trojanerna och kom ut med en seger med 20-18. För första gången sedan 1930, Rocknes sista år som huvudtränare, avslutade irländarna en säsong obesegrade med ett rekord på 8-0-1. Irländarna belönades med en #3 finalranking i AP Poll. När säsongen närmade sig sitt slut var irländska fans försiktigt optimistiska att de hade hittat sin nästa Rockne.

Leahys goodwill som han hade tjänat från säsongen 1941 raderades snabbt före säsongen 1942. När Leahy tog det svåra beslutet att kassera Rocknes berömda boxformation, valde Leahy att installera T-formationen där 3 backar ställde upp cirka 5 yards bakom quarterbacken. Resultaten på fältet validerade inte Leahys beslut. I den inledande matchen för säsongen kunde irländarna bara klara av ett 7-7-läge med Wisconsin. Sedan, i hemmapremiären veckan därpå, förlorade Notre Dame med 13-7 mot Georgia Tech, som vid den tidpunkten var orankad men skulle fortsätta att sluta nummer 5 i landet. Leahy skulle rätta till skeppet efter den olyckliga starten. Under flera veckor i rad skulle Notre Dame besegra Stanford med 27-0 och Iowa Pre-Flight 28-0, vilket skulle hjälpa dem att hamna på #8 i omröstningarna. Med ställningen 2-1-1 gick Notre Dame på vägen och smög sig förbi #5Illinois slåss mot Illini21-14. Försvaret bar laget de kommande två veckornas pitching-shutouts mot Navy och #19 Army. Medan försvaret blomstrade, kunde offensiven bara samla 9 respektive 13 poäng på de 2 matcherna. Därefter välkomnade #4 irländare #6 Michigan till Notre Dame Stadium. Tyvärr fick Wolverines bäst av Leahys grupp på dagen och besegrade Notre Dame med 32-20. Notre Dame såg ut att ha en baksmälla från föregående veckas förlust och smög knappt förbi Northwestern 27-20. Sedan, under ett av de sällsynta åren efter att serien började, reste Notre Dame till USC i 2:anndsista helgen av säsongen, utsändning av trojanerna 13-0. Laget fortsatte att återvända för att möta Great Lakes Navy i Chicago för den ordinarie säsongsfinalen. Lagen var jämnt matchade under dagen, vilket återspeglades av slutresultatet 13-13. Irländarna slutade med ett rekord på 7-2-2 och slutade på #6 i AP-undersökningen. Trots att han helt gjorde om sitt offensiv kunde Leahy stå emot en 0-1-1-start och fortfarande sluta bland de tio bästa i slutet av säsongen. Efter 2 år på jobbet stod det klart att Leahy var en enastående tränare. Men väldigt få kunde ha anat att den kommande säsongen var på väg att starta den största dynastin i collegefotbollshistorien.

Inför 1943 förlorade många lag sina bästa spelare till utkastet när andra världskriget uppslukade världen. Lyckligtvis återvände Notre Dame senior quarterback, Angelo Bertelli. Obetydlig av de 2 förlusterna och 2 matcherna föregående säsong, valde Leahy att hålla sig till T-formationen när han förberedde sig för säsongen. Irländarna inledde säsongen med en 41-0 rout av Pittsburgh. Att bevisa att de inte var en lyckträff; laget kom ut i vecka 2 och slog Georgia Tech 55-13. Under vecka 3 var alla ögon i collegefotbollen fokuserade på Ann Arbor för den monumentala sammandrabbningen mellan #1 Notre Dame och #2 Michigan. Många förväntade sig ett "Game of the Century". Istället behandlades majsen och blått med en 35-12 piskning av Leahy's Lads. Nederlaget var den värsta förlusten någonsin i Fritz Crislers karriär. Tidigare var den största nederlagsmarginalen under hans mandatperiod en vägförlust på 14 poäng. Grundligt generad, skulle Crisler och administrationen i Michigan ducka Notre Dame i 35 år med lagen som äntligen möttes igen 1978. Notre Dame såg ännu starkare ut nästa vecka och bröt förbi Wisconsin med 51-0. Illinois drabbades av ett liknande öde under vecka 5 av säsongen och förlorade med 47-0 mot irländarna. Vid halvvägs av säsongen hade den irländska offensiven i snitt häpnadsväckande 45,8 poäng per match, samtidigt som det bara gav i genomsnitt 5 poäng per match.

Styrkan hos 1943 års trupp skulle testas under 2ndhalva säsongen då 4 topp tio lag stod kvar på schemat. Notre Dame tog sig an #3 Navy. Kom nu ihåg, vid höjdpunkten av andra världskriget hade marinen valet av kullen när det gäller fotbollstalang med alla unga män som tränade i Annapolis för att tjäna utanför landet. Detta gjorde liten skillnad för Leahys trupp eftersom de "bara" vann med ställningen 33-6. Efter Navy-spelet hände något som skulle ha spårat ur de flesta collegeprograms säsonger under en era. Startande quarterback Angelo Bertelli fick besked om att Marine Corps hade valt honom för aktiv tjänst. Bertelli gav sig iväg för att tjäna sitt land eftersom Notre Dame lämnades utan sin bästa spelspelare under resten av året. För att ge dig en uppfattning om hur speciell Bertelli var, han spelade inte i de sista fyra matcherna för säsongen och lyckades ändå ta Heisman Trophy 1943 tack vare prålig (vid den tiden) passningsstatistik. På året slutade han 25/36 på passningsförsök med 10 touchdowns.

För att ersätta Bertelli vände Leahy sig till den okände andraårsstudenten, Johnny Lujack. Lujack fick äran att möta #3 Army på Yankee Stadium i sin första kollegiala start. Välkommen till college fotboll, grabben. Irländska fans hade ingen anledning att oroa sig eftersom Lujack spelade som en erfaren veterinär, kastade för 2 touchdowns, sprang för 1 touchdown och stoppade en passning på försvaret. Notre Dame vann på bortaplan med 26-0. Mot deras 3rdvägmatch i rad mot en topp tio motståndare, reste irländarna till Evanston för att ta sig an #8 Northwestern. Lujack frikände sig själv ganska bra i sin 2:andstarta, kasta för 2 touchdowns och slå en 25-6 irländsk seger. Som avslutande av sin körning mot elitmotståndare välkomnade Notre Dame #2 Iowa Pre-Flight till Notre Dame Stadium den näst sista helgen på året. Seahawks hade flera före detta proffsspelare bland sina led, men Notre Dame var fortfarande favoriserad på väg in i spelet. Tävlingen var nära under de första 30 minuters spel. Med ställningen 7-0 till förmån för Seahawks gick tiden ut i 1:ansthälften som Notre Dame stod på Seahawk 4-yardlinjen. Inledande innehav av 2ndhalva resulterade i en 64-yard drive, som kulminerade med en irländsk touchdown. Dra fördel av en Lujack-fumling sent i 3:anrdkvartal hoppade Iowa Pre-Flight tillbaka i ledningen tidigt i 4:anthkvart med touchdown men missade extrapoängen. Notre Dame svarade snabbt med ytterligare en touchdown och konverterade PAT till att knuffa fram med 14-13. Irländarna höll sedan på livet ut. Iowa Pre-Flight satte ihop en drive för att avancera till den irländska 11-yardlinjen men missade ett klartecken. I slutminuterna fumlade Notre Dame, vilket gav Seahawks en sista chans. Inte att förneka, försvaret stelnade och lät laget skrapa förbi med en 14-13-seger. Den sista återstående vägspärren under en annars fantastisk säsong var ett lag med 9-2 från Great Lakes Navy. Notre Dame kom först på resultattavlan med en Lujack rusande touchdown. I 2ndkvartal, Notre Dame kämpade för att flytta fram bollen, begå 2 turnovers, men höll ändå på sin 7-0 fördel i paus. I den 3rdfjärdedel, Great Lakes hittade slutzonen två gånger men missade den extra poängen båda gångerna, vilket resulterade i en smal ledning med 12-7. Förvånansvärt nog hölls Notre Dame poänglös i 3:anrdkvartal för första gången hela säsongen. Lagen bytte innehav till sent i 4:anthkvart när Lujack och offensiven satte ihop en 80-yard touchdown för att dra 14-12. Med bara 1:06 kvar, verkade resultatet av matchen vara bestämt. Men Great Lakes fortsatte att slåss. Efter att ha börjat sin körning med ett 15-yard pass slog katastrofen till för irländarna. Julie Rykovich begick en kardinalsynd som en säkerhet och föll för en falsk löpning, vilket gjorde att Great Lakes kunde ansluta på ett 46-yards touchdownpass. Great Lakes touchdown var de sista poängen som gjordes under matchen, vilket resulterade i en 19-14 förlust för irländarna. Otroligt nog hade Leahys grupp besegrats. Trots förlusten tilldelades Notre Dame 1943 års nationella mästerskap på grund av att de besegrade 5 topp tio motståndare. Laget betraktas ofta fortfarande som ett av de bästa collegefotbollslagen genom tiderna. Efter att ha väntat 13 säsonger på ytterligare en titel var fansen extatiska. Okänd i slutet av säsongen skulle kriget tvinga fram en paus på den spirande Notre Dame-dynastin under de kommande två säsongerna.

Topp tio bästa Notre Dame fotbollstränare: #1 Frank Leahy (2)

Föreställ dig nu, Nick Saban avslutar sin 3:ardnationell titel 2012 och väljer att gå med i militären under flera säsonger. Detta är det bästa exemplet på vad som hände efter säsongen 1943. Leahys assistent, Moose Krause, rådde Leahy att andra världskriget för alltid skulle förändra sättet att leva i Amerika. För att tränare ska behålla auktoriteten över sina spelare och kunna relatera till dem behövde tränarna också ha tjänat landet underkrig. Således tog Leahy värvning i marinen och fick titeln handledare för idrottsaktiviteter förubåtar. Även om han förmodligen inte såg mycket frontlinjeaction, tjänade Leahy fortfarande landet i två säsonger. Vad Leahy gjorde mycket var att rekrytera till Notre Dame tack vare hans interaktion med yngre soldater. Notre Dame välkomnade nästan 200 män till campus för fotbollsprov hösten 1946. Bland några av de mer imponerande namnen i klassen 1946 varLeon Hart(faktiskt en 18-årig förstaårsstudent), George Connor, Jim Martin och Emil Sitko. Förutom den fenomenala rekryteringsklassen återvände Johnny Lujack till campus efter kriget. Vad ingen kunde förutse vid den tiden var att 1946 års rekryteringsklass skulle leda direkt till minskningen av stipendier 1948, och få ett slut på Leahy-dynastin.

Med Leahy återinstallerad som huvudtränare, gjorde programmet klart sig för att starta den utan tvekan största 4-åriga löpningen i college-fotbollshistorien. Under höstlägret körde Leahy männen hårt. Det var vanlig praxis att full-kontakt scrimmages förekom under hela lägret. Spelare under senare år skulle erkänna att träningarna under säsongen 1946 var tuffare än de faktiska matcherna på lördagen. Leahy var en kämpe för perfektion och försökte imponera på sin tid behovet av att sträva efter perfektion. På torsdagen före säsongsöppningen höll Leahy en 2-timmars full-kontakt för att avgöra de två sista män som skulle komma med i reselistan. En assisterande tränare anmärkte: "De överlevande gjorde resan." I Leahys återkomst till collegefotboll besegrade Notre Dame enkelt Illinois med 26-6. Laget körde hårt över sina nästa fyra motståndare och besegrade Pittsburgh 33-0, Purdue 49-6, #17 Iowa 41-6 och Navy 28-0. Laget höll nummer 2 i landet och mötte nästa armé. Vid den tiden kom Army från på varandra följande nationella mästerskap och körde en 25-matcher segerserie. Dessutom klubbade kadetterna Notre Dame med den sammanlagda poängen 107-0 under de två föregående säsongerna. Spelet stod som årets mest efterlängtade tävling. Handlingarna var rikliga: #1 mot #2, 2 av de mest kända programmen inom collegefotboll, krigsveteraner på båda sidor och Franky Leahy mot Earl "Red" Blaik. Räknat som ett "Århundradets spel" var spelet ett bokstavligt dödläge. Försvaret styrde dagen för båda sidor. Trots att han varit inne på Cadet 10-yardlinjen två gånger valde Leahy 4thdownplay över field goals. Efter matchen sa han: "Det var dumt från vår sida att inte prova field goal. Så det var ett ganska dumt tränarjobb från bänken, och jag är den första att erkänna det.” Arméns bästa målchans på dagen var när Doc Blanchard bröt in på det öppna fältet. Johnny Lujack körde dock ner honom bakifrån för att förhindra en kadettpoäng. Matchen skulle sluta 0-0 och båda lagen behöll sin ranking. Som en sidoanteckning är detta spel det enda spelet i college-fotbollshistorien där fyra Heisman Trophy-vinnare (Johnny Lujack, Leon Hart, Glenn Davis och Doc Blanchard) alla spelade i samma match. Efter arméspelet steamrollade Notre Dame sina återstående 3 motståndare. I tur och ordning besegrade de Northwestern med 27-0, Tulane 41-0 och #16 USC med 26-6. Laget avslutade med ett rekord på 8-0-1, snittade 30,1 poäng per match och 441,3 yards per match på offensiven, samtidigt som de bara gav 2,7 poäng per match och 141,7 yards per match i försvaret. Författarna erkände sin rena dominans på säsongen, och författarna floppade Army och Notre Dame i slutet av året och tilldelade 1946 National Championship till irländarna. Med många spelare i laget som precis avslutat sin förstaårssäsong, vågade motståndarna inte tänka på hur laget kunde se ut 1947.

När jag skriver om säsongen 1947 är det enkla faktum att laget var ett absolut kraftpaket. Fyrtiosex spelare från spellistan skulle fortsätta att spela i professionell fotboll, och 7 var inskrivna i College Football Hall of Fame. Quarterback Johnny Lujack vann Heisman Trophy i slutet av säsongen, och flera andra spelare skulle också tilldelas troféer. I början av den säsongslånga kröningen slog Notre Dame Pittsburgh med 40-6. Veckan därpå mot Purdue vann Notre Dame med 22-7. Noterbart såg Leahy sitt lag göra sitt första framgångsrika field goal-försök sedan 1942. Under de kommande 3 veckorna tillät laget inte en enda poäng och besegrade Nebraska 31-0, Iowa 21-0 och Navy 27-0. Den 2ndhelgen i november bjöds Notre Dame-fans på den första hemmatävlingen mot #9 Army på 16 säsonger. Matchen var över efter bara 18 sekunder när Terry Brennan sprang tillbaka den inledande kickoffen 97 yards för en touchdown. Notre Dame undvek deras dödliga passningsattack och slet flera gånger igenom arméns linje på marken. Det irländska rusande anfallet staplade upp 361 yards, vilket ledde laget till en ledning med 20-0 och en seger med 27-7. Armén hade blivit så kraftigt besegrad att armén vägrade spela Notre Dame förrän 1957. Följande helg reste Notre Dame till Evanston för att ta sig an Northwestern. Kanske på grund av en känslomässig baksmälla kämpade laget mot Northwestern. De första 8 minuterna av matchen antydde faktiskt en irländsk avblåsning när irländarna hittade målzonen två gånger för att hålla en 12-0-ledning. Northwestern hängde med under hela 1sthalvlek, efter 20-6 i paus. Northwestern gjorde mål igen tidigt i 3:anrdperiod att dra inom 20-12. Inget av lagen gjorde mål förrän Lujack kastade en 6-yard touchdown tidigt i 4thkvart för att pressa ledningen till en mer bekväm 26-12. Genom att vägra gå iväg svarade Northwestern med ytterligare en touchdown och lämnade ställningen 26-19. Lyckligtvis skulle inget av lagen göra mål resten av matchen, vilket gjorde att irländarna kunde ta en surt förvärvad seger. Återvänder till sina sedvanliga sätt, laget trunkade Tulane med 59-6 följande helg. Ett ovanligt hejdå efter säsongen gav Leahy och hans personal två veckor på sig att förbereda sin #1 Fighting Irish för att ta sig an #3USC trojaneri säsongsavslutningen. Los Angeles tidningar galade om hur de skulle vara laget att besegra Notre Dame. Istället slog Leahys trupp trojanerna med 38-7. Efter en 18 matcher obesegrad rad tilldelade författarna 1947 års nationella mästerskap till Notre Dame. Detta innebar att Leahy hade vunnit 3 titlar under sina senaste 3 år som huvudtränare i collegefotboll, något som ingen tränare har åstadkommit vare sig eller senare. Laget hamnade inte en enda sekund under säsongen. Försvaret tillät totalt 52 poäng under säsongen och höll tre motståndare poänglösa. Beano Cook, "The Pope of College Football", uttalade senare år om laget från 1947, "Det är den största samlingen av talanger som någonsin samlats i ett collegelag - och det är inte i närheten." Även om laget från 1943 betraktas som ett av de bästa lagen genom tiderna för lagen de besegrade, var laget från 1947 definitivt det mest talangfulla laget som Leahy någonsin tränat i South Bend.

Mitt i deras dominerande körning fanns det lite tvivel i hela nationen vem det bästa programmet inom collegefotboll var. Som ett resultat började Notre Dame utveckla ryktet som en fotbollsfabrik. Fans av programmet omfamnade helhjärtat denna etikett, men administrationen blev allt mer obekväm med idén. Således beslutade administrationen att minska antalet stipendier tillgängliga för fotbollslaget från 33 till 18. Beslutet skar inte omedelbart ut benen under Leahy-dynastin utan gav det ett förödande slag, vilket skulle visa sig inom ett par säsonger . Eftersom listan fortfarande mestadels bestod av krigsveteraner, var en annan titel förväntningarna på säsongen 1948. Säsongsinledningen mot Purdue spårade nästan ur denna plan från början. Matchen började oskyldigt nog när Notre Dame tog ledningen med 14-0 i 1:anstfjärdedel. Purdue kom på tavlan med 3 minuter kvar av halvleken tack vare en 17-yard passnings touchdown. Sedan, vid öppningsinnehavet på 2:anndhalvan, Purdue använde en 15-spels drive för att spela in ytterligare en touchdown, och drog fram med 13-12. Detta markerade 1stgång ett Leahy-tränat lag hade legat efter i en match sedan 1943. Irländarna var inte efter på länge och återvände en delvis blockerad punt 70 yards för att återta ledningen vid 18-13 i den 3rdfjärdedel. I början av den 4thkvartal valde Leahy att försöka ett 40-yard field goal. Trots att de missade 3 extra poäng på dagen, omvandlade Irish sparken och utökade sin ledning till 21-13. Purdue svarade högerback med en 51-yard touchdown passning för att dra sig tillbaka inom en punkt. Klängande till sin smala ledning lade försvaret till dagens sista touchdown på en 7-yard interception retur för en touchdown. Purdue fortsatte att kämpa och lade till en touchdown med mindre än 5 minuter kvar av matchen. I ett bisarrt drag valde Purdue att sparka en extra poäng istället för att försöka en 2-poängskonvertering. Som ett resultat slutade matchen 28-27 till förmån för Notre Dame.

Efter att ha överlevt skräcken hittade 1948-teamet snabbt sitt steg. I tur och ordning besegrade irländarna Pittsburgh 40-0, Michigan State 26-7, Nebraska 44-13, Iowa 27-12, Navy 41-7 och Indiana 42-6. Huvudtävlingen för Notre Dame kom inte på planen utan i omröstningarna. Michigan och Notre Dame hade handlat platser på #1 och #2 under hela året. Notre Dame hade hållit topplatsen i 2 veckor upp till 7:anthvecka av säsongen, och Michigan hade hållit topplaceringen i 3 veckor (rankingen kom vanligtvis inte ut förrän vecka 3). I vecka 8 tog Notre Dame emot sin tuffaste motståndare för säsongen i #8 Northwestern. Lagen visade sig ännu en gång vara en nagel i ögonen på Notre Dame, och lagen engagerade sig i en hårt utkämpad tävling. I 1stkvartal, Northwestern fann omedelbart framgång och körde ner till den irländska 9-yardlinjen. Men den 4thoch tum försvaret stelnade och tvingade fram en omsättning på nedgångar. Notre Dame vände och gav sig ut på en 91-yard touchdown men missade den extra poängen. Wildcats satte ihop två drives inom Notre Dame-territoriet men kom därifrån tomhänta varje gång. Ledning med 6-0 i 3rdkvartal stod Notre Dame på den nordvästra 10-yardlinjen och ville utöka sin ledning. Istället snappade Northwestern en irländsk passning och returnerade den 90 yards för en touchdown för att dra fram med 7-6. I 4:anthkvartal vände sig irländarna till markattacken på offensiven. Genom att sätta ihop en 63-yard touchdown, gjorde Notre Dame klartecken i början av kvarten och drog ut en vinst med 12-7. Efter att ha besegrat Washington med 46-0 reste laget västerut för att möta USC i säsongsfinalen. Laget behövde en seger för att hoppa över Michigan i opinionsmätningarna och gjorde istället USC 14-14. Notre Dame hade turen att till och med ha noterat oavgjort efter att ha hamnat bakom USC 14-7 med mindre än 3 minuter kvar av matchen. Efter att ha överlämnat go ahead touchdownen, returnerade Billy Gay den efterföljande kickoffen 87 yards. Fyra matcher senare var irländarna i målzonen för att rädda oavgjort. På säsongen slutade laget 9-0-1 och körde sin obesegrade rad till 28 matcher. Tyvärr avslutade Michigan året med 9-0. Kanske på grund av väljartrötthet tilldelades Michigan det nationella mästerskapet i slutet av säsongen, och Notre Dame avslutade säsongen #2 i AP Poll.

När de gick in i säsongen 1949 gick den stjärnspäckade rekryteringsklassen 1946 in i sina seniorsäsonger. När ridån började falla för Leahy-dynastin var spelare som Leon Hart, Bob Williams, Red Sitko och Jim Martin fast beslutna att uppnå en sista titel. Som för att bevisa att de, inte Michigan, borde ha tilldelats titeln 1948, kom laget vrålande ut ur portarna. Notre Dame skickade enkelt Indiana 49-6 i säsongsinledningen. Därefter gick laget västerut och besegrade Washington med 27-7. In-state rivalen Purdue gav allt mot irländarna men besegrades enkelt med 35-12 i vecka 3. Slutligen, i vecka 4 #4 reste Tulane till Notre Dame Stadium. Många ansåg att irländarna äntligen skulle testas och kanske till och med förlora. Istället rullade #1 Notre Dame till en 46-7-seger. Navy klev fram för sin årliga stryk och absorberade en 40-0 förlust i händerna på Leahys besättning. Inställd på att möta sina 2ndrankade laget av året, irländarna reste till up and coming #10 Michigan State. Flera i media hade fräckheten att antyda att spartanerna kan uppröra irländarna. Genom att vinna med en bekväm marginal på 34-21 visade Notre Dame upp sin balans i mästerskapet. Under de kommande 3 veckorna tillät försvaret totalt 13 poäng medan de besegrade North Carolina, Iowa och #17 USC. Detta lämnade SMU som det enda hindret kvar under säsongen. Trots att de inte hade något av betydelse att spela för, hotade Mustangs allvarligt Notre Dames titelförhoppningar. Med 7 minuter kvar var matchen dödläge vid 20. Efter att ha kallat på en sista mästerskapsansträngning körde Notre Dame-anfallen bollen 10 gånger i rad när de arbetade sig ner på planen. Den 10thrush of drive hittade Notre Dame målzonen och gjorde den avgörande touchdownen i en 27-20-seger. Även om 3 andra lag avslutade året obesegrat tilldelade väljarna 1949 års nationella mästerskap till Notre Dame. Leon Hart tog hem Heisman Trophy, 3:anrdIrländsk spelare att göra det under Leahy. Lagets 10-0-stämpel på året gjorde att deras obesegrade rad blev 38 matcher. För Leahy var det hans 4:e nationella mästerskap på 7 säsonger. Under de föregående fyra säsongerna hade hans lag slutat #1, #1, #2 och #1 i landet. Titeln 1949 skulle täcka den största dynastin i collegefotbollshistorien. Tack vare sänkningen av stipendier 1948 låg katastrofen på lur vid horisonten.

När landet inledde ett nytt decennium fanns förändringar i luften inom collegefotboll. AP Poll publicerade en försäsongsundersökning för första gången i sin historia. Efter en dominerande 4-årig sträcka placerade väljarna överväldigande irländarna på #1 för att starta säsongen 1950. Trots mediernas utmärkelser var Frank Leahy mindre optimistisk inför året. Privat föreslog han att laget kan förlora 3 eller 4 matcher. Laget hade helt enkelt inte tidigare års talang. Till att börja med hade minskningen av stipendier från 33 till 18 allvarligt hämmat Leahys förmåga att fylla sitt program med talang. Tidigare var skadorna inte särskilt bekymmersamma eftersom det ofta fanns en annan spelare som var lika begåvad redo att kliva in. Nu var inte bara den lyxen borta, utan Leahy tappade också sin marginal för misstag när han utvärderade spelare. En missad utvärdering av en prospekt sved mycket mer när man bara hade 18 nya spelare per säsong.

Med början av säsongen hemma välkomnade Notre Dame #20 North Carolina till South Bend. North Carolina verkade skrämmas av irländarna i de inledande minuterna och gjorde två omsättningar inom de första tre minuterna av matchen. Notre Dames förseelse utnyttjades på 2ndomsättning, använda det korta fältet till sin fördel och hitta målzonen tack vare en passnings touchdown av Bob Williams. Momentumet var dock kortvarigt och spelet förvandlades snabbt till en strid mellan spelarna. I halvtid höll Notre Dame en knapp 7-0-ledning. Efter halvtid förväntade publiken att Notre Dame skulle komma laddande ut från portarna. Istället kämpade förseelsen för att hitta någon rytm. Efter att ha gjort stopp efter stopp, bröt försvaret till slut och tillät en Tar Heel-touchdown att göra matchen lika sent i 3:anrdfjärdedel. Majoriteten av de 4thkvartalet skapade ett dödläge. När minuterna tickade iväg i 4:anth, började publiken bli nervös. Irländarna skulle väl inte förlora en match? Spänningen fortsatte att stiga över hela stadion när varje offensiv besittning kom och gick i en handvändning. Slutligen, med knappt 3 minuter kvar, kopplade Notre Dame på en 36-yard touchdown-passning. Den sena touchdownen hjälpte laget att överleva med 14-7. I vecka 2 sattes den obesegrade serien till ett skrikande stopp. Purdue visade liten respekt för deras prestige och slog #1 Notre Dame 28-14. Med en ledning med 21-0 i halvtid höll Boilermakers på för sin första seger över Notre Dame sedan 1933. För första gången på 39 matcher tvingades Leahy hålla ett tal efter matchen till ett förlorande omklädningsrum.

En pall hängde över programmet hela veckan. Trots att alla visste att laget skulle behöva förlora någon gång, var det fortfarande inte bra för många. I vecka 3 reste laget till New Orleans för att ta sig an Tulane. Saker och ting verkade olycksbådande när Tulane marscherade 63 yards på 5 spel för att göra en touchdown. Tack vare en 58-yard touchdown-passning på det efterföljande bollinnehavet, svarade Notre Dame direkt för att kvittera till 7. I 2:anndfjärdedel, Notre Dame satte ihop sin egen 63-yard touchdown-enhet för att ta en ledning med 13-7. Poängen skulle hålla i sig resten av vägen eftersom Leahy kunde få tillbaka sitt lag i vinstkolumnen. För att bygga vidare på momentumet lade laget ett ägg veckan efter mot Indiana och förlorade med 20-7. Stående på 2-2, Notre Dame var unranked på väg in i deras match mot #15 Michigan State. Fansen bjöds på 33 poäng i matchens inledande 16 minuter när spartanerna tog en ledning med 20-13. I den 3rdkvart hamnade irländarna under med 10 poäng innan de gjorde 2 touchdowns mot Michigan State i 3:anrdkvart för att ta en ledning med 26-23. Spartanen svarade dock tillbaka med 2 egna touchdowns, vilket till slut säkrade segern med 36-33. Trots förlusten gick den tappra insatsen inte obemärkt förbi av fansen, vilket resulterade i en 5-minuters ovationer för laget efter matchens slut. Under de kommande två veckorna skulle Notre Dame gå igenom till en vinst med 19-10 över Navy och 18-7 över Pittsburgh. I den näst sista matchen för säsongen säkrade Notre Dame en icke-förlustsäsong med sin oavgjorda Iowa. Mot Hawkeyes kastade Bob Williams 2 interceptions som returnerades för touchdowns och bänkades till förmån för John Mazur. Mazur ledde laget till en touchdown i 2ndfjärdedel. Efter halvtid återinfördes Williams i matchen och gjorde mål på en rusande touchdown för att göra matchen lika. Inget av lagen kunde generera något av substans i 4:anthkvart, vilket resulterade i oavgjort 14-14. Inför säsongsfinalen mot USC fick Leahy influensa och var tvungen att stanna i Indiana. Leahys närvaro kanske inte gjorde någon större skillnad på dagen. Notre Dame förlorade 9 spelare till skada under matchen. På dagen överkörde Notre Dame trojanerna 145 yards till 70 yards, kastade 104 yards jämfört med USC:s 4 yards och höll en ledning på 13-1 i 1stnedgångar. Tyvärr kunde trojanerna göra mål på en retur avspark och på en blockerad punt som resulterade i en säkerhet. Den irländska offensiven, nedsliten och oerfaren, kunde bara ta en touchdown på dagen. Trots deras fruktansvärda uppvisning, hade irländarna fortfarande en chans att ta hem en seger sent i 4:anthkvart efter en dålig poäng satte laget på USC 36-yardlinjen. Tack vare ett pass interference call flyttade laget snabbt till 21-yardlinjen men gick inte längre. Den 4thoch 10, personalen valde att sparka ett field goal från 26-yardlinjen. Bollen kom dock inte i närheten av stolparna och USC säkrade sin första vinst över Notre Dame sedan 1939. På året skulle laget sluta med 4-4-1, Leahys överlägset sämsta resultat som huvudtränare. Tyvärr för Leahy verkade inte universitetet uppröra över visningen på planen. Minskningen av stipendier 1948 hade höjt sitt fula huvud och innebar att Leahy skulle behöva arbeta ännu hårdare för att behålla sin älskade irländare på toppen av college-fotbollsberget.

Efter den nedslående säsongen började Leahy försöka förhindra att den katastrofala kampanjen fick hans program att falla sönder. Våren och sommarens träningar var intensiva och innehöll en hälsosam dos full-pad scrimmages. Laget gick in i året som rankades #14 i landet. I Leahy's 100thspel som Notre Dame huvudtränare, började hans lag året mot Indiana. Irländarna sprängde dörrarna från Hoosiers och rullade till en 48-6-seger. I en fantastisk uppvisning av offensiv eldkraft slog Notre Dame ihop 5 touchdowns i 2:anndfjärdedel, varav 4 gjordes av andra ytterbacken, Neil Worden. Det meddelades att irländarna var "tillbaka". Efter en enkel seger med 40-6 över Detroit välkomnade Notre Dame SMU till stan. Luftanfallet från Mustangs skar upp Notre Dame-försvaret under hela eftermiddagen. Efter att ha överlämnat 4 touchdowns genom luften, spelade SMU in en fantastisk seger med 27-20 upprörd över Notre Dame. Under de kommande 3 veckorna fick Leahy sitt lag tillbaka på rätt spår när de besegrade Pittsburgh 33-0, Purdue 30-9 och Navy 19-0. De 3 segrarna hjälpte laget att klättra tillbaka till #11 plats i AP Poll innan de tog sig an #5 Michigan State på vägen. Mot spartanerna var Notre Dames dag i praktiken över efter dagens första Michigan State-spel, vilket resulterade i en 88-yards touchdown. Ge Leahy sin värsta förlust någonsin i Notre Dame, Michigan State stampade Notre Dame med 35-0. Efter att ha drabbats av sina 2ndförlusten av säsongen började många fans bli oroliga över att säsongen skulle övergå till säsongen 1950.

Följande veckas tävling mot ett 2-6 North Carolina Tarheel-lag gjorde inte mycket för att inspirera någon att laget skulle undvika ett liknande öde. Notre Dame vände på bollen 3 gånger i 1:ansthälften, men det irländska försvaret höll vid varje tillfälle. Halvvägs genom 2:anndkvart, Notre Dame satte ihop en 11 play, 55-yard touchdown drive för att hålla en 6-0 ledning i halvtid. Sedan, bara minuter in i 3:anrdkvart, Notre Dame avslutade en 84-yard touchdown-drivning med en 4-yard rusande touchdown för att utöka sin ledning till 12-0. Försvaret fortsatte att slåss i 2:anndhalva, endast tillåta 1 touchdown på dagen och stoppa Tar Heels på den irländska 5-yardlinjen i slutminuterna av matchen. Även om det inte var vackert, kom Notre Dame fram med en 12-7-seger. Notre Dame kämpade igen för att försvara passningen mot Iowa under hemmafinalen. I 1stfjärde kvartalet överlämnade det irländska försvaret en 58-yard touchdown-passning för att hamna bakom med 7-0. Efter en Notre Dame-touchdown, gick Iowa ner direkt för att göra ytterligare en touchdown på 5 spel. Med ett underläge på 14-6 när han gick in i omklädningsrummet, gjorde Leahy om sitt försvar i paus. Den goda nyheten är att förändringarna saktade ned övergångsattacken; dock fortsatte Iowa att täcka 62 yards på deras öppningsbesittning, huvudsakligen på marken, för att göra mål på ytterligare en landningsögonblick. Som 4:anthkvartalet började, stod Notre Dame inför ett underläge med 20-6. Ralph Gugliemi och Johnny Lattner kopplade ihop sig för en 44-yard touchdown-passning tidigt i 4:anthkvart, vilket hjälper laget att dra inom 7 kl. 20-13. Efter ett stopp av försvaret, tog Notre Dame över på sin egen 22-yardlinje som behövde en touchdown för att göra lika matchen. Tidigt i körningen stod Notre Dame inför en 4:athoch 10. Laget ställde upp för att punta, men Lattner fejkade sparken och kastade för en 15-yard avslutning för att hålla igång körningen. Med bara 55 sekunder kvar, kastade den irländska quarterbacken John Mazur en hög, välvd passning till målzonen där en Iowa-försvarare begick passningsinterferens mot irländarna. Bollen placerades vid 1-yardlinjen, och Lattner kastade sig in för en touchdown på nästa spel för att hjälpa Notre Dame att rädda ett 20-20 oavgjort. För att avsluta året reste Notre Dame till Los Angeles för att möta #20 USC för en 2:andtid på vägen i rad. Efter att de två lagen kämpat till ett dödläge i 1stkvart kom USC snabbt på tavlan med en 8-yard touchdown-passning i 2:anndfjärdedel. Gugliemi och Lattner kombinerade dock omedelbart för att leda irländarna på en 13-spel, 78-yard touchdown-drive för att få ihop ställningen till 7. USC notched sina 2nddagens touchdown i 3rdkvartal efter en irländsk avlyssning. Notre Dame svarade återigen tillbaka med en egen touchdown för att lämna ställningen oavgjord till 13. I 4:anthkvart, Gugliemi och Lattner fortsatte att axla den offensiva lasten, spetsen för en irländsk touchdown-enhet som avslutades av en avgörande 8-yard rusande touchdown av John Pettibon. Notre Dame lämnade Colosseum med en 20-13 vinst, vilket avslutade säsongen på en positiv ton. Genom att avsluta året med ett rekord på 7-2-1 lämnade AP-väljarna överraskande nog irländarna utanför den slutliga rankingen. Det var den enda gången i Leahys karriär på Notre Dame som han inte slutade bland de tio bästa i den sista AP-undersökningen efter att ha noterat ett vinnande rekord.

Trots att de kom tillbaka till säsonger där Notre Dame inte rankades i den sista AP-undersökningen, gav väljarna Leahy fördelen av tvivel att börja säsongen 1952 genom att placera sitt lag nummer 10 i försäsongsmätningarna. Precis utanför portarna utmanades Notre Dame med en vägtävling mot #12 Penn. Som ett vintage Leahy-lag tog offensiven sin första besittning och körde 89 yards på 15 spel för att ta en tidig 7-0-ledning. På den efterföljande Penn-besittningen fumlade Quakers och Notre Dame föll på den lösa bollen. På Notre Dames nästa spel kastade Ralph Gugliemi vad som verkade vara en 44-yard touchdown-passning, men irländarna drog en straff på spelet som förkastade den fenomenala passningen. Plötsligt verkade det som om någon vände en strömbrytare på den irländska offensiven som deras förmåga att flytta bollen till ett skrikande stopp. Inget av lagen lyckades göra mål resten av 1:ansthalvlek, och Notre Dame tog en ledning med 7-0 i halvtid. Med den irländska attacken fortfarande fast i neutral, slog Quakers snabbt till för en 65-yard touchdown-passning halvvägs genom 3:anrdkvart för att kvittera matchen vid 7. När lagen fortsatte att spela oavgjort tog Notre Dame bollen i besittning på sin egen 20-yardlinje med 2 minuter kvar av matchen. Offensiven hittade sitt kliv och började flytta bollen nerför planen med lätthet. Tyvärr, efter att ha fångat en passning på Penns 25-yardlinje, fumlade Johnny Lattner bollen när han försökte snurra. Penn föll på bollen och sprang ut klockan för att bevara 7-7.

I vecka 2 reste laget till Austin för att möta #5Texas Longhorns. Leahy visade sin exakta uppmärksamhet på detaljer och hade noterat att den irländska bisyssla skulle baka i solen hela dagen lång. Därför gjorde Leahy en förfrågan till Texas atletisk chef. Leahy noterade att hans främsta hopp var att inte bli generad av Longhorns och bad om att båda lagen skulle dela en sidlinje. Dessutom bad Leahy om att irländarna skulle placeras till vänster om Texas, och noterade återigen att när solen var som varmast skulle den placeras direkt på Texas-laget. Flytten gav resultat då temperaturen närmade sig tresiffrigt på dagen. I 1sthalvlek, det enda målet kom på ett Longhorn-fältmål. Men efter att ha totalt sett bara 55 yards av anfall under de första 30 minuterna, började Notre Dames markattack slita ner Longhorns i den 2ndhalv. Att sätta ihop ett 85-yard touchdown-drev tidigt i 3:anrdkvart gick Notre Dame framåt med 7-3. Sedan, i 4:anthkvartal, Texas dämpade en punt på sin egen 2-yard linje. Notre Dame kastade sig på den lösa bollen och gjorde mål på en 2-yard rusning nästa spel för att ta en ledning med 14-3. Inget av lagen skulle göra mål resten av matchen. Även om spelarna vann matchen på planen, var Leahys logistiska manövrering spelets obesjungna hjälte.

Ridande högt efter sin upprörda seger välkomnade #8-irländarna Pittsburgh till stan i vecka 3. Panthers hoppade på Notre Dame tidigt och hade en fördel på 13-0 efter 1:anstfjärdedel. Den irländska offensiven såg helt osammanhängande ut när de fumlade bollen flera gånger, begick okarakteristiska straffar och kämpade för att lista ut det aggressiva Pittsburgh-försvaret. Även om laget samlade sig i 2:anndhalva, det var för lite, för sent eftersom Pittsburgh tog en 22-19 upprörd seger. Efter förlusten satte Notre Dame ihop en vinstserie på tre matcher. De besegrade #9 Purdue 26-14, North Carolina 34-14 och Navy 17-6. Stående på 4-1-1, Notre Dame höll #10 ranking i omröstningarna. I vecka 7 tog Notre Dame emot #4 Oklahoma på Notre Dame Stadium. Tävlingen skulle vara den första matchen som någonsin sänds på tv från stadion. Notre Dame hamnade bakom Oklahoma 3 gånger under hela matchen men reste sig från mattan varje gång för att svara tillbaka med en touchdown. Efter oavgjort även vid 21, sparkade Notre Dame igång mot Sooners. Vid returen orsakade en irländsk försvarare en fumling, som irländaren återställde. Två matcher senare var Notre Dame i målzonen och framför för att stanna vid 26-21. Även om 13 minuter återstod av matchen, vände det irländska försvaret upprepade gånger tillbaka Sooners för att behålla den upprörda vinsten. När han flyttade upp till #6 i landet reste Notre Dame för att ta sig an den kommande makten, #1 Michigan State. Tyvärr för irländarna besegrades de ordentligt för 3:anrdår i rad av spartanerna med ställningen 21-3. Även om statistiken visade att Notre Dame var det bättre laget i nästan alla kategorier, dömde 7 förlorade fumlar det upprörda budet. Rebounding veckan efter, skickade Notre Dame Iowa 27-0. Inför ett sista test på säsongen välkomnade Notre Dame #2 USC till stan. Berättelsen om spelet var det irländska försvaret då de höll trojanerna till bara 64 yards rusande och fångade 5 interceptions på dagen. Offensiven gjorde precis tillräckligt för att vinna en 9-0-seger. Segern över USC innebar att Notre Dame hade tagit segrar över Southwest Conference champ, Big 8 Conference champ, Pac-8 Conference champ och co-Big Ten Conference champ. Hade laget inte gjort en så slarvig prestation mot Michigan State, skulle de ha haft ett skott utifrån för att ha tagit ytterligare ett nationellt mästerskap för Leahy. Istället var rekordet 7-2-1 tillräckligt bra för en #3-ranking i den sista AP-undersökningen.

Även om laget slog in samma rekord 1951 och 1952, var känslan genom hela programmet dramatiskt annorlunda efter säsongen 1952. När talangen återvände för säsongen 1953 var många fans hoppfulla att programmet skulle säkra sin första nationella titel sedan 1949. Laget skulle ledas av 3rdår startande quarterbacken Ralph Gugliemi och begåvade halvbacken Johnny Lattner. Notre Dame började säsongen rankad #1 och öppnade i Norman, Oklahoma mot #6 Sooners. Luften släpptes snabbt ut ur den irländska ballongen efter ett fumlande på deras egen 23-yardlinje i början av säsongen. Oklahoma kapitaliserade snabbt och gjorde en touchdown för att ta 7-0 bara minuter in i matchen. Den irländska offensiven återvände till planen och började flytta bollen. Notre Dame fumlade dock igen när de närmade sig Sooner-slutområdet. Försvaret tvingade fram en Sooner-fumling några spel senare. Den här gången utnyttjade offensiven och gjorde en touchdown 4 spel senare för att göra matchen lika med 7. Varje lag lade till en touchdown i de 2ndkvart och styrde till paus med ställningen 14-14. I den 3rdkvartal, avlyssnade Gugliemi en Sooner-passning på Sooner 41-yardlinjen. Redan i nästa spel slog han en touchdown-passning för att trycka irländarna ut i fronten vid ställningen 21-14. Oklahoma fumlade på sin egen 38-yardlinje vid nästa innehav. Genom att utnyttja gåvan lade Notre Dame till ytterligare en touchdown 7 spel senare för att utöka sin ledning till 28-14. Oklahoma lade till en touchdown med 5 minuter kvar av matchen för att dra inom 7. Notre Dame kunde inte köra ut klockan och tvingades skicka bollen tillbaka till Oklahoma. Oklahoma började med lätthet att flytta ner bollen på planen, vilket skrämde irländska fans. Tack och lov kom Lattner med en interception på den irländska 32-yardlinjen, vilket säkrade segern.

Efter den pulserande segern gick Notre Dame igenom sina kommande matcher. I tur och ordning besegrade de Purdue 37-7, #15 Pittsburgh 23-14, #4 Georgia Tech 23-14, #20 Navy 38-7, Penn 28-20 och North Carolina 34-14. Den mest anmärkningsvärda av dessa matcher kom mot Georgia Tech. Till att börja med var det meningen att spelet skulle spelas på Georgia Tech. Tech skulle dock inte vara värd för Notre Dame eftersom de hade 2 svarta spelare i laget, och spelet måste flyttas till South Bend. Dessutom gick Georgia Tech in i matchen på en 31-matcher segerserie. Det mest nyhetsvärde som hände under matchen kom dock i halvtid när Leahy kollapsade i omklädningsrummet. Till en början befarade man att Leahy hade drabbats av en hjärtattack. Situationen verkade så svår att pastor Edmund Joyce administrerade Leahy sina sista riter innan han fördes till sjukhuset i en ambulans. Till slut avslöjades det att Leahy hade drabbats av en akut pankreasattack. Även om han satt fast på sjukhuset i flera dagar till, fördrev han tiden genom att titta på den irländska träningen tack vare en lokal tv-uppkoppling. Leahy återvände veckan efter mot Navy för att träna sitt lag. Men många började undra om stressfaktorerna i jobbet och den enorma press som Leahy utövade på sig själv tog en fysisk vägtull.

Notre Dame höll rankingen #1 och hade ett rekord på 7-0 och satte sin obesegrade säsong på spel mot #20 Iowa. Iowa kom först på tavlan i den inledande kvarten för att hålla en 7-0-ledning. Strax före halvtid fann Notre Dame-förseelsen äntligen sitt kliv och avancerade mot målzonen. Men tiden försvann snabbt och Notre Dame var ute efter timeouts. Med 2 sekunder kvar av halvleken föll tacklingen Frank Varrichione till marken och skrek av smärta. Tjänstemännen tilldelade Notre Dame en skadetimeout. På halvlekens sista spel kastade Gugliemi en 14-yards touchdown-passning för att få ställningen till 7. Efter en poänglös 3:ardkvartalet fortsatte spänningen att byggas upp. Mycket av de 4thkvarten kom och gick utan några poäng. Efter en Gugliemi-avlyssning satte Iowa ihop en tidskrävande körning som slutade med en Iowa-touchdown med bara 2 minuter kvar av matchen. Efter att ha återvänt avspark till sin egen 42-yardlinje, satte Notre Dame igång med att göra matchen lika. Inom 4 spel hade laget avancerat till Hawkeye 9-yardlinjen. Med 6 sekunder kvar och Notre Dame återigen av timeout, föll tacklingen Al Hunter plötsligt ner i smärta. Tjänstemännen gav återigen Notre Dame en skade-timeout så att de kunde diskutera vilket spel de ville spela. På matchens sista spel kastade Gugliemi en 14-yard touchdown-passning, vilket gjorde att irländarna kunde dra ut en 14-14 oavgjort mot de irriterande Hawkeyes. Efter spelet fick Notre Dame en stor mängd negativ publicitet för det sätt på vilket de hade knutit Iowa. Många kände att irländarna hade fejkat skador i slutet av varje halvlek för att få en extra timeout. Frank Varrichione skulle till och med erkänna år senare att det var precis vad Notre Dame hade gjort. Reportrar över hela landet kunde inte tro att Leahy och hans team skulle sjunka så lågt. Grantland Rice citerades för att säga: "Jag anser att det är ett fullständigt brott mot andan och etiken i spelet, och jag var ledsen att se Notre Dame, av alla lag, använda denna metod." Tack vare slipsen och negativiteten kring den, sjönk Notre Dame till #2 i opinionsmätningarna när obesegrade Maryland tog plats #1.

Med hänvisning till hälsoproblem reste Frank Leahy inte med laget för att ta sig an USC i Los Angeles. Men många spekulerade i att Leahy försökte lägga ner den negativa publiciteten genom att hålla sig borta från allmänhetens ögon för envecka. Irländarna saknade honom inte när de slog #20 USC 48-14. Även om USC-spelet vanligtvis var säsongsfinalen, var Notre Dame fortfarande tvungen att spela SMU. Som var sed vid den tiden tilldelade AP Poll deras nationella mästerskap före eventuella matcher i december och bowl-säsongen. 10-0 Maryland tog titeln och 9-0-1 Notre Dame slutade #2 i den sista AP-omröstningen. Även om Notre Dames seger med 40-14 över SMU inte skulle ha påverkat omröstningarna, men det som spelade någon roll var att Maryland skulle möta Oklahoma iOrange skål. Det som betydde ännu mer var att Maryland förlorade mot Oklahoma. Därmed avslutade Maryland faktiskt säsongen med 10-1 och förlorade mot ett lag som Notre Dame hade besegrat. Kanske på grund av negativiteten redan kring programmet från Iowa-slipsen, hade Leahy väldigt lite att säga om kontroversen och komplimenterade offentligt Terrapins. Privat skulle man behöva tänka sig att Leahy trodde att hans lag skulle ha piskat Maryland. För att inte gå förlorad i det kontroversiella slutet på säsongen, tog Johnny Lattner också 1953 Heisman Trophy, den fjärde spelaren som gjorde det under Leahys handledning.

Trots att han förlorade Lattner till examen, kom Ralph Gugliemi tillbaka för sin 4:athsäsong under mitten. Bara detta gav fansen hopp om att 1954 skulle bli ännu ett fantastiskt på planen. En bomb släpptes dock över collegefotbollsvärlden i slutet av januari. Den 31 januari 1954 meddelade Frank Leahy att han avgick på grund av hälsoskäl. Trots att han bara var 45 år gammal och hade 2 år kvar på kontraktet var Leahy borta. I hans kölvatten lämnade han en chockad nation och en djupt ledsen fanbas. Under senare år avslöjade Leahy att den verkliga anledningen till att han sa upp sig var att han kände att han inte längre var önskvärd av universitetet. Återigen, Mr Fred Leahy backar upp detta när han nämnde att "Det dödade honom (Frank) när de släppte honom." Frank Leahy skulle aldrig träna en annan fotbollsmatch i sitt liv.

När jag letade efter ytterligare information om Leahys beslut att lämna fanns det inte mycket mer information om flytten. Det enda jag kunde hitta som gick längre på djupet var en artikel där pastor Theodore Hesburgh sa att han var orolig för Leahys hälsa och övertygade honom om att gå i pension. Hesburgh går så långt som att säga att "det (fotboll) kan ha dödat honom." Trots att han förlorade Lattner till examen, kom Ralph Gugliemi tillbaka för sina fyrathsäsong under mitten. Bara detta gav fansen hopp om att 1954 skulle bli ännu ett fantastiskt på planen. En bomb släpptes dock över collegefotbollsvärlden i slutet av januari. Den 31 januari 1954 meddelade Frank Leahy att han avgick på grund av hälsoskäl. Trots att han bara var 45 år gammal och hade 2 år kvar på kontraktet var Leahy borta. I hans kölvatten lämnade han en chockad nation och en djupt ledsen fanbas. Under senare år avslöjade Leahy att den verkliga anledningen till att han sa upp sig var att han kände att han inte längre var önskvärd av universitetet. Återigen, Mr Fred Leahy backar upp detta när han nämnde att "Det dödade honom (Frank) när de släppte honom." Frank Leahy skulle aldrig träna en annan fotbollsmatch i sitt liv.

När jag letade efter ytterligare information om Leahys beslut att lämna fanns det inte mycket mer information om flytten. Det enda jag kunde hitta som gick längre på djupet var en artikel där pastor Theodore Hesburgh sa att han var orolig för Leahys hälsa och övertygade honom om att gå i pension. Hesburgh går så långt som att säga att "det (fotboll) kan ha dödat honom." Trots att han förlorade Lattner till examen, kom Ralph Gugliemi tillbaka för sina fyrathsäsong under mitten. Bara detta gav fansen hopp om att 1954 skulle bli ännu ett fantastiskt på planen. En bomb släpptes dock över collegefotbollsvärlden i slutet av januari. Den 31 januari 1954 meddelade Frank Leahy att han avgick på grund av hälsoskäl. Trots att han bara var 45 år gammal och hade 2 år kvar på kontraktet var Leahy borta. I hans kölvatten lämnade han en chockad nation och en djupt ledsen fanbas. Under senare år avslöjade Leahy att den verkliga anledningen till att han sa upp sig var att han kände att han inte längre var önskvärd av universitetet. Återigen, Mr Fred Leahy backar upp detta när han nämnde att "Det dödade honom (Frank) när de släppte honom." Frank Leahy skulle aldrig träna en annan fotbollsmatch i sitt liv.

När jag letade efter ytterligare information om Leahys beslut att lämna fanns det inte mycket mer information om flytten. Det enda jag kunde hitta som gick längre på djupet var en artikel där pastor Theodore Hesburgh sa att han var orolig för Leahys hälsa och övertygade honom om att gå i pension. Hesburgh går så långt som att säga att "Det (fotboll) kan ha dödathonom.”

Det är verkligen synd att collegefotboll och Notre Dame förlorade på att se Leahy tränare i flera säsonger till. Han var en sann mästare i sitt hantverk och verkade ägna hela sitt väsen åt framgången med Notre Dame Football. Även om många kommer att hävda att Knute Rockne är den bästa tränaren som någonsin strövat vid sidan av Notre Dame, har de fel. Ja, Leahys vinstprocent på .855 ligger efter .881 från Rockne. Leahy gjorde dock anspråk på 4 (1943, 1946, 1947 och 1949) nationella mästerskap till Rockne's 3. Ett argument kan framföras att Leahy borde ha 6 titlar om hans lag med rätta hade tilldelats 1948 och 1953 års nationella mästerskap. Dessutom, om hans administration inte hade skurit ut hans ben under honom när de minskade stipendier från 33 till 18, finns det inget att säga hur hans återstående 4 säsonger i South Bend skulle ha spelat ut. Han kanske till och med höll sig kvar efter säsongen 1953. Under loppet av 11 säsonger sammanställde Leahy ett rekord på 29-4-4 mot rankade motståndare. Han förlorade bara back-to-back-matcher en gång i sin karriär, som kom under den ödesdigra säsongen 1950. Utöver allt detta slog Leahy Michigan och Army så dåligt att de båda i princip vägrade att spela mot Notre Dame, Michigan i 35 säsonger till och Army i 11 säsonger till. Slutligen coachade Leahy 4 Heisman Trophy-vinnare, samtidigt som hon rekryterade en 5th(Paul Hornung).

Förutom dessa häpnadsväckande siffror skapade Leahy den mest dominerande dynastin i collegefotbollshistorien. Kom ihåg att efter att han vunnit sin första nationella titel 1943, gick Leahy för att tjäna vårt land under andra världskriget. Sedan, när han återvände 1946, gick hans lag obesegrade under 4 säsonger i rad, sammanställde en 38-matcher segerserie och vann 3 nationella titlar under den tidsramen. Inget program tidigare eller senare har kunnat åstadkomma en sådan bedrift. Som tidigare nämnts hade Notre Dame blivit så bra att Leahy i huvudsak tvingade administrationen att minska betoningen på fotboll under ett par säsonger genom att minska stipendier för att ta bort etiketten för en fotbollsfabrik. Nämn någon annan skola som har gjort det mot sin huvudtränare. Allt som allt slutade Leahy rankad bland de tio bästa i den sista AP-undersökningen 9 gånger på 11 säsonger. Han slutade rankad bland topp tre i den sista AP-undersökningen under 8 av sina 11 säsonger. Jag vet att det plågar många människor att erkänna att Leahy var en bättre tränare än Rockne, men siffrorna stöder det. Oavsett vem du tror är den främsta fotbollshuvudtränaren i Notre Dames historia, ta en stund att uppskatta hans service till sitt land under kriget och förundras över hans verkligt häpnadsväckande karriär i Notre Dame.

Topp tio bästa Notre Dame fotbollstränare: #1 Frank Leahy (3) Foto av Francis Miller/The LIFE Picture Collection via Getty Images

Detta avslutar min serie om de tio bästa huvudtränarna i irländsk fotbolls historia. Jag hoppas att du tyckte om det och lärde dig ett och annat om många av dessa män som jag gjorde. Nedan finns länkar till de andra artiklarna från serien. Tack för att du följer med!

https://www.onefootdown.com/2020/7/19/21328860/top-ten-greatest-notre-dame-football-coaches-2-ara-parseghian-game-of-the-century-orange-cotton- nd

https://www.onefootdown.com/2020/5/21/21265119/top-ten-greatest-notre-dame-football-coaches-3-knute-rockne-george-gipp-four-horsemen-rose-bowl

https://www.onefootdown.com/2020/5/9/21253015/top-ten-greatest-notre-dame-football-coaches-4-lou-holtz-1988-national-championship-miami-orange-nd

https://www.onefootdown.com/2020/4/26/21236758/top-ten-greatest-notre-dame-football-coaches-5-dan-devine-joe-montana-1977-green-jersey-game- bomull#kommentarer

https://www.onefootdown.com/2020/4/18/21226537/top-10-greatest-notre-dame-football-head-coaches-6-brian-kelly-matt-balis-college-football-playoff

https://www.onefootdown.com/2020/4/5/21208689/top-10-greatest-notre-dame-football-head-coaches-7-jesse-harper-knute-rockne-army-fielding-yost# kommentarer

https://www.onefootdown.com/2020/3/29/21198730/top-10-greatest-notre-dame-football-head-coaches-8-elmer-layden-nfl-commissioner-four-horseman

https://www.onefootdown.com/2020/3/21/21189636/top-10-greatest-notre-dame-football-head-coaches-terry-brennan-hesburgh-oklahoma-iowa-michigan-state

https://www.onefootdown.com/2020/3/16/21182139/top-ten-greatest-notre-dame-football-head-coaches-10-tyrone-willingham-brady-quinn-jeff-samardzija

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated: 01/08/2023

Views: 6369

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.