Marcus Freemans coachningstidslinje: Notre Dame-huvudtränarens uppgång i graderna började som assistent i Ohio State (2023)

Marcus Freeman har redan varit huvudtränare för en match på Notre Dame. Men lördagens matchup mot Ohio State känns som hans verkliga introduktion till jobbet.

Freeman hoppade över "interim"-stadiet närBrian Kelly lämnade plötsligt Notre Dame för LSUefter grundseriens slut och inför lagets bowlingspel.Han blev befordradfrån defensiv koordinator till huvudtränare och gjorde sin debut i Fiesta Bowl mot Oklahoma State. Fighting Irish förlorade med 37-35.

På lördag inleder Freeman sin första säsong som huvudtränare med ett spel som inte kunde ha mycket högre insatser. No. 5 Fighting Irish kommer att ta sig an No. 2 Buckeyes i ett spel med stora konsekvenser för College Football Playoff, särskilt för oberoende Notre Dame.

Dessutom kommer Freeman att träna mot sin alma mater, där han fick sitt första tränarjobb efter en ettårig NFL-karriär.

MER:Ojämnt år 1 framför Freeman, men Notre Dames utsikter är ljusa

Sporting News tittar på Freemans tränarkarriär, som började i Columbus och kommer att gå in i sitt senaste kapitel där:

Ohio State

Säsonger tränade:2010

Placera:Utexaminerad assistent

Efter fyra säsonger med Buckeyes som linebacker valdes Freeman i den femte omgången av 2009 NFL Draft av Bears. Han fick avstå från innan säsongsstarten. Han tillbringade tid med Bills and the Texans det året, men gick sedan i pension efter säsongen på grund av en förstorad hjärtklaff.

Det tog inte lång tid för Freeman att återvända till Columbus. Han anställdes av Jim Tressel som assistent. Han arbetade på sin examen i sportledning medan han var spelare i Ohio State,Det rapporterade Associated Press, och han lärde sig om det inre arbetet på den atletiska avdelningen som praktikant när han fortfarande var student-atlet.

Hans tränarkarriär på hans alma mater varade dock inte länge. Året efter Ohio State gick med 12-1 med en vinst i Sugar Bowl över Arkansas, följde Freeman en annan Buckeye-assistenttränare till hans första heltidscoachingjobb, och han fick stanna i Buckeye State.

MER:Notre Dame kunde inte fånga Eddie George 1995, och det har inte fångat OSU sedan

Kent State

Säsonger tränade:2011-12

Placera:Linebackers tränare

När Ohio State breda mottagare tränare Darrell Hazell anställdes för att bli nästa huvudtränare i Kent State, bestämde han sig för att ta med sig Freeman till Kent, Ohio.

Freemans inverkan kändes omedelbart av hans spelare. Under Freemans första säsong som tränare utsågs linjebacken Luke Batton till det tredje laget i All-Mid-American Conference efter att ha lett laget med 102 tacklingar och 7,5 tacklingar för förlust. Han utsågs till konferensens andra lag säsongen därpå.

Det första året fick C.J. Malauulu en uttagning av andralag i alla konferenser med 9,5 tacklingar för förlust och 3,5 sacks bland 83 tacklingar. Han utsågs till tredjelaget säsongen därpå.

MER:

Försvaret under Freemans första säsong tillät 49:e minsta poäng per match i FBS på 24,3, men laget slutade bara med 5-7. The Golden Flashes gjorde en drastisk förbättring 2012, slutade 11-3 och gick obesegrade i MAC. De förlorade GoDaddy.com Bowl 17-13 mot Arkansas State. Försvaret tillät 24,5 poäng per match, den 43:e minsta i FBS.

Hazell hyrdes bort från Kent State efter den tidiga framgången, och Freeman följde med honom.

Purdue

Säsonger tränade:2013-16

Positioner:Linebackers tränare (2013-16), co-defensiv koordinator (2016)

Freemans första heltidsjobb med ett Power 5-program kom i Big Ten med Boilermakers. Han anställdes som lagets linjebackstränare när Hazell anställdes som huvudtränare.

Det första året var lite stenigt. Purdue gick med 1-11, dess sämsta säsong sedan 1993. Programmet postade sin lägsta vinstprocent (0,083) sedan han lämnade Western Conference för Big Ten 1953. Försvaret tillät 38 poäng per match, 13:e sämsta i FBS.

De följande säsongerna medförde bara mild förbättring. Purdue gick med 3-9 2014, 2-10 2015 och 3-9 2016. Hazell fick sparken under säsongen 2016 och ersattes på interimsbasis av Gerad Parker.

MER:Ohio State vs. Notre Dame odds, förutsägelse, vadslagningstrender

Det var dock personlig framgång för Freeman. Linjebackarna Markus Bailey, Ja'Whaun Bentley och Danny Ezechukwu blev stora bidragsgivare till försvaret.

Före kampanjen 2016 befordrades Freeman till co-defensiv koordinator med Ross Els. Men Purdue kämpade igen på försvaret och tillät 38,3 poäng per match, 12:e sämsta i FBS.

Cincinnati

Säsonger tränade:2017-20

Positioner:Defensiv koordinator och linjebackstränare

Innan det officiella slutet av säsongen 2016, när Luke Fickell tillkännagavs som huvudtränare i Cincinnati, erbjöds Freeman en möjlighet att gå med sin tidigare tränare i Ohio State som Bearcats defensiva koordinator. Senare rapporter sa att han tackade nej till flera högprofilerade erbjudanden, inklusive ett för att träna linebackers i Ohio State och ett från NFL:s Titans, för att ansluta sig till Fickell, som tränade honom som en defensiv assistent i Ohio State och som arbetade med honom under hans tid. som examensassistent.

Den första säsongen i Cincinnati, återigen, var inte bra. Efter en serie nedkampanjer under den tidigare tränaren Tommy Tuberville, slutade Cincinnati med 4-8 2017 med ett försvar som tillät 31,8 poäng per match (94:a i FBS).

Men det tog inte lång tid innan strömmen vände. 2018 hade Cincinnati det nionde bästa försvaret med endast 17,2 tillåtna poäng per match och laget gick med 11-2. Det avslutade året rankad. Följande säsong? Mer av samma; det rankades 24:a i FBS med 20,6 tillåtna poäng per match och gick med 11-3.

MER:College fotboll val, förutsägelser mot spridningen för vecka 1 topp-25 matcher

Dessa säsonger 2018 och 2019 fick Freeman-nomineringar för Broyles Award, som delas ut årligen till den bästa assisterande tränaren i collegefotboll. Han vann äran 2020. Han utsågs också till 247Sports.coms defensiva koordinator den säsongen.

Hur presterade Cincinnati det året? Bearcats gick med 9-0 under grundserien och framstod som en möjlig utmanare i College Football Playoff. De fick dock inget av de fyra buden. De gick till Peach Bowl istället och förlorade knappt mot Georgia med 24-21. Cincinnati slutade med det åttonde bästa försvaret i landet med 16,8 poäng per match.

Cincinnati var det bästa det varit sedan Brian Kelly var huvudtränare. Kelly hade lagt märke till det och han tog Freeman över till South Bend.

Vår dam

Säsonger tränade:2021-nutid

Positioner:Defensiv koordinator (2021), huvudtränare (2022-nutid)

Det tillkännagavs inte långt efter Peach Bowl att Freeman skulle flytta västerut för att ansluta sig till Kelly på Notre Dame som defensiv koordinator.

I beskedet om flyttenKelly berömde lagens framgångar under Freeman och hans rekryteringsförmåga.

"Arbetet Marcus har gjort för att lyfta de program han har varit en del av talar för sig själv, men lika viktigt är det exceptionella arbete han har gjort för att bygga relationer med sin personal och spelare," sa Kelly. "Marcus var vårt bästa val för att bli vår nästa defensiva koordinator, och vi är glada att han och hans familj kommer att gå med oss ​​på Notre Dame.”

Freeman fann omedelbar framgång med att träna Notre Dames försvar. Fighting Irish hade det 14:e bäst poängförsvaret (19,7 poäng per match) och var sjätte i interceptions (15), sjua i säckar (40) och 18:e i tredje-down konverteringsprocent (32,9) då de gick med 11-1 under hans tid. ensam säsong som DC.

Kelly lämnade för LSU direkt efter slutet av Notre Dames ordinarie säsong. Universitetet tog mindre än en vecka att namnge hans efterträdare.Freeman tillkännagavssom lagets 30:e huvudtränare den 3 december. Han är den andra svarta huvudtränaren i programmets historia efter Tyrone Willingham, som tränade laget 2002-04.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated: 21/08/2023

Views: 6367

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.