Hur man gör frystorkade jordgubbar (och hur man använder dem) - Frystorka matälskare (2024)

Jordgubbar är en av mina favoritfrukter och är en perfekt kandidat för frystorkning! Jag kan inte vänta med att visa dig det bästa sättet för hur man gör frystorkade jordgubbar hemma, det är bara så enkelt! Du kan använda din frystork hemma för att göra jordgubbschips med bara några enkla steg.

Den här posten

kan innehålla affiliate-länkar

. Freeze Dry Foodie använder affiliate-länkar som hjälper till att stödja denna webbplats och gratis innehåll utan kostnad för dig. Vi kan få en liten provision för köp gjorda via länkar på denna webbplats. Tack för att du stödjer denna lilla familjeägda webbplats! Se vårpolicysidaför mer information.

Hur man fryser torra jordgubbar

Jordgubbar blir utmärkta i frystorken! De är lätta och luftiga och har en starkare jordgubbssmak som smakar sött som godis! Detta kommer att vara en av de livsmedel som är svåra att hålla i lager på dina skafferihyllor. Speciellt när du ser alla roliga sätt att använda dina frystorkade jordgubbar när de är klara! De är perfekta för ett hälsosamt mellanmål!

Eller, om du kan hålla dem borta från dina nära och kära som småäter på dem, har de en otroligt lång hållbarhet med förvaras ordentligt i en Mylar-påse med en syreabsorbent. Detta tar bort syre och ljus, två av de viktigaste källorna till matnedbrytning. Förvara bara på en sval plats så håller dina jordgubbar i 25 år!

Steg 1: Färska eller frysta jordgubbar

Du kan börja med antingen färska jordgubbar eller frysta jordgubbar. Titta på bondens marknader, lokala gårdsförsäljningar eller se efter försäljning i din livsmedelsbutik för att köpa dina jordgubbar till ett bra pris!

Du kan också helt enkelt köpa redan frysta jordgubbsskivor eller hela jordgubbar. Detta är ett bra sätt att spara ett steg när du förbereder din mat! Det blir nog lättare att jobba med de skivade jordgubbarna senare, så om priserna är desamma – välj skivade!

Använd följande guide för att hjälpa dig köpa rätt mängd jordgubbar till din frystork och för att förbereda på dina brickor senare.

Hur man gör frystorkade jordgubbar (och hur man använder dem) - Frystorka matälskare (1)
  • Liten frystork– 1-1,5 lbs per bricka = Köp 3-5 lbs
  • Medium frystork– 1,5-2 lbs per bricka = Köp 6-8 lbs
  • Stor frystork– 2-2,5 lbs per bricka = Köp 10-12 lbs

Steg 2: Förbered jordgubbar för frystorken

Färska jordgubbar:Sikta på jordgubbar under högsäsong! De kommer inte bara att ha en fantastisk smak, som de kommer att bevara, men de kommer verkligen att ge dig de bästa resultaten och du kan hitta dem på rea för vanligtvis fantastiska priser!

Skölj jordgubbarna för att ta bort smuts, bekämpningsmedel eller andra föroreningar som kan finnas på fruktens skal. Torka frukten med en handduk eller hushållspapper. Du kan också helt enkelt lägga ut dem på en pappershandduk medan du fortsätter att skölja resten av dina jordgubbar och låta dem lufttorka medan du arbetar.

Ta bort stjälken och använd sedan en vass kniv för att skära antingen på mitten eller i 1/4 tum tjocka skivor. Eller använd ajordgubbs- eller äggskärareför att göra förberedelserna så mycket snabbare! Skivor kommer att vara lättare att arbeta med för de flesta användningsområden, men halva jordgubbar sparar tid och kan fungera för många applikationer som smoothies, pajer och bakverk.

När du har laddat dina brickor kan du stoppa in dina förberedda brickor i frysen över natten (12+ timmar) för att spara tid under frystorkningsprocessen. Eller använd dem färska och låt maskinen ta hand om detta steg.

Frysta jordgubbar:Innan du öppnar paketet med frysta jordgubbar, bryt isär dem lite från det frysta tillståndet med några bra smällar på bänken. Borsta bort eventuella iskristaller och ladda sedan på brickan.

Det som har fungerat för mig är att köpa (2) två 3 kg påsar med frysta jordgubbar. Storleken på de skivade bären jämfört med brickorna varje påse är en riktigt bra mängd för att fylla 2 medelstora brickor.

Ladda brickorna:Fyll upp brickorna med förberedda jordgubbar, följ viktguiden ovan. Du behöver inte lägga ut jordgubbarna helt platt eller separat. Det är okej att de överlappar varandra, de behöver inte vara i ett enda lager, de kommer inte att hålla ihop efter processen och kommer fortfarande att torka bra!

Hur man gör frystorkade jordgubbar (och hur man använder dem) - Frystorka matälskare (2)

Du kan använda bakplåtspapper för att fodra dina brickor, om du vill att städningen ska bli ännu enklare! De lossnar dock väldigt lätt från brickorna, så du ska inte behöva använda något speciellt under jordgubbarna.

Steg 3: Använd din frystork

Förbered din frystork 30 minuter innan dina brickor är klara.

Använd din Harvest Right frystork och tryck på startskärmen. Du kommer att bli tillfrågad genom alternativ, inklusive om din mat är förfryst eller inte fryst och om din mat är flytande eller inte flytande. Skärmarna kommer att uppmana dig genom de få stegen för att starta maskinen. Glöm inte – stäng avloppsventilen!

Din frystork sänker temperaturen till 32˚F och uppmanar dig sedan att lägga till dina brickor. Du lägger till dem och väljer att fortsätta. Du kommer att vilja kontrollera din frystork ibland, men du har cirka 20 timmar på dig tills processen är klar. Det kommer att gå igenom en frysning, vakuumfrysning, torkning och sedan ett sista torrsteg.

När processen visar sig vara klar kan du kontrollera magasinen. Inspektera jordgubbarna noggrant för att se till att de är helt torra. Leta efter dina tjockaste bitar och bryt upp dem för att se om det finns f*ckt i de tjockaste delarna av din frukt.

Hur man gör frystorkade jordgubbar (och hur man använder dem) - Frystorka matälskare (3)

Om det finns kvar f*ckt kan du lägga till mer torktid innan du avslu*tar cykeln. Vanligtvis är 2-4 timmar en bra utgångspunkt för att lägga till ytterligare tid och sedan kolla igen för att se hur processen har gått.

När din frukt är helt torr tar du bort brickorna och kan förpacka dem för kort eller långvarig användning! Använda sig avlufttäta behållare som dessa(de är min favorit!!) eller masonburkar för användning inom ett par månader.

**Rulla ned för en utskrivbar guide för att lägga till din frystorka vägbeskrivningsbok!

Vanliga frågor om frystorkning av jordgubbar

F: Kan du frysa torra jordgubbar i en ugn?

En ugn skapar ingen vakuuminställning och liknar mer att torka jordgubbar. Se vårt inlägg om hur frystorkning fungerar för att se skillnaderna mellan frystorkning och uttorkning. Uttorkade jordgubbar liknar varandra, men förlorar en del av sina näringsämnen, smak och färg när du använder en mattorkare medan frystorkning håller allt det intakt!

F: Tar det lång tid att frystorka jordgubbar?

Frukt tar längre tid än vissa andra livsmedel, men det är inte den långsammaste frukten som finns. Druvor och ananas, till exempel, tar mycket längre tid eftersom de har så hög koncentration av vätska! Det tar cirka 20 timmar att frystorka dina jordgubbar när de redan är frysta. Du kan frysa torra rumstempererade jordgubbar, men du lägger till lite tid för frysning på din totala tid.

F: Är det bättre att frystorka från färsk frukt?

Det beror på. Om du har plockat dina jordgubbar färska från vinrankan eller köpt från en lokal bonde eller bondens marknad, kommer du förmodligen att hitta fantastiska jordgubbar som är perfekt mogna, saftiga och har en perfekt smak! Annars kan mataffären bli smutsig över hur färska dina jordgubbar är. Speciellt när man köper under lågsäsong.

Frysta jordgubbar gör ett ganska bra jobb. Eftersom de plockas och fryses och konserveras när de är mogna är de ett utmärkt alternativ. Du kommer inte att märka någon stor skillnad mellan färska och frysta överlag när de frystorkas.

F: Hur är konsistensen på en frystorkade jordgubbar?

Du kanske blir förvånad, om du inte har provat frystorka jordgubbar tidigare, har de en krispig konsistens och en lätt och luftig känsla. De smälter bokstavligen i munnen. Du kommer också att upptäcka att de har en mer koncentrerad, starkare smak utan vatteninnehåll!

Frystorkning hemma med skörderätt

Frystorkning växer i popularitet och det är tack vareHarvest Right! De är det enda företaget som erbjuder en frystorkmaskin för hemmabruk. De enda andra produkterna på marknaden är mer än 5 gånger så höga som priserna och designade för kommersiella och farmaceutiska ändamål.

Även om en frystork inte är billig, har jag upptäckt att jag lätt kommer att få tillbaka mina kostnader över att köpa kommersiellt frystorkad mat. Och frystorkningsprocessen är så mycket enklare än du kanske tror! Det är egentligen bara några få steg! Du kan läsa mer om varför jag älskar min frystork här!

Om du funderar på att köpa en frystork eller lägga till extra tillbehör, övervägshopping med min affiliate-länk! Detta hjälper till att stödja den här webbplatsen så att jag kan fortsätta att dela de bästa frystorkade måltiderna, populära frystorkade recepten och resurserna!

Tips för rekonstituering av frystorkade jordgubbar

Det finns några sätt att återf*ckta torkade jordgubbar.

Hur man gör frystorkade jordgubbar (och hur man använder dem) - Frystorka matälskare (4)

Skål med vatten:Du kan lägga dem i en skål med vatten och låta dem sitta i cirka 20 minuter. Du kanske tycker att bären är lite mjuka och "mosiga" eftersom jordgubbar kan ta in mycket f*ckt. Titta noga på dem så att de inte blir övermättade med vätska.

Spritsa med vatten:Använd en liten sprayflaska med färskt vatten och spritsa ett gott lager vatten på dina jordgubbar. Du får bättre resultat om du sprayar ena sidan, vänder och sedan sprayar baksidan. Du kanske fortfarande upptäcker att centren inte är helt återf*cktade, men detta kommer att göra ett ganska bra jobb och gör inte jordgubbarna för mjuka.

Använd i våta recept:Det enklaste sättet att använda dina frystorkade jordgubbar är att lägga till dem direkt i dina recept tillsammans med dina våta ingredienser. Tillsätt en liten mängd extra vätska för att kompensera för f*ckten som dina jordgubbar extraherar från din smet.

Om du inte vill krossa dina bär, använd en mjuk bakspatel för att röra om istället för en handvisp. Du kan blanda ingredienserna först, sedan röra mjukt i för att blanda i slu*tet, vid behov.

7 sätt att använda frystorkade jordgubbar

1. Ät dem vanliga!

Frystorkad frukt är fantastiskt! Det är en mer koncentrerad form av en färsk jordgubbe. Med vattnet borttaget har du kvar en starkare smak i varje tugga. De kommer att mjukna på din tunga och kommer att smaka som en godbit! Se till att du dricker mer vatten eftersom du inte får det från jordgubbarna själva.

2. Rehydrera och njut

Använd våra återf*cktande tips ovan för att återf*ckta dina frystorkade jordgubbar först och servera sedan! Försök att rekonstituera bara den mängd jordgubbar du kommer att använda i en sittning, eftersom dina jordgubbar redan har gått igenom en lång process (frysning, borttagning av vätska, lagring, återf*cktning, etc).

3. Rehydrera i recept

Att återf*ckta dina jordgubbar kan inte vara enklare än att bara slänga dina frystorkade jordgubbar i dina favoritrecept och låta vätskorna i receptet göra jobbet! Tillsätt bara lite extra vätska (som vatten, mjölk, grädde eller äggula, juice, etc) som du redan lägger till ditt recept för att återuppliva dina jordgubbar.

Några av mina favoritrecept att använda mina frystorra jordgubbar i:

4. Lägg till en blandning!

Gör din egen trail mix eller snack mix lägg i torkade jordgubbstärningar. Du får ett omedelbart hälsosamt alternativ som bara har de ingredienser du lägger till!

Om du har frystorkade jordgubbar som förbereddes som halva jordgubbar, använd bara enen sån här konditoriskrapaför att enkelt tärna upp dina jordgubbar medan de är torra. Det kan finnas några små smulor som bryter av, eller puder, men släng bara in det direkt med resten av mixen!

Du kan lägga till dina frystorkade jordgubbar med flingor (cheerios, chex, frostade flingor, etc), granola, andra bär, nötter, frön, marshmallows, havre, chokladchips, m&ms eller vad du nu vill lägga till.

De är också bra att slänga i glass eller i en skål med flingor!

5. Släng dem i en drink!

Du tar dina favoritdrycker upp ett snäpp genom att lägga till dina frystorkade jordgubbar i ditt glas! Släng bara in ett par för att lägga till en skvätt smak! Vi älskar dessa i lemonad, sprite, även i apelsinjuice! Du kan också lägga till dem i ditt vatten för att ge en fräsch smak och hålla saker intressanta.

6. Gör ett jordgubbspulver

För att göra ett jordgubbspulver av dina nyligen frystorkade jordgubbar, lägg dem helt enkelt i en mixer eller matberedare. Använd "puls"-inställningen för att bearbeta dem till ett pulver.

Du vill inte att din mixer ska köras konsekvent, eftersom det inte tar så mycket och du inte vill att pulvret ska börja tugga ihop sig i värmen från bladen. Bara pulsa några gånger, och fortsätt efter behov tills du har ett fint puder!

Du kan sedan lägga till ditt jordgubbspulver till dina bakverk (jordgubbsmunkar, muffins eller pannkakor, någon?) eller blanda det med smoothies, hemgjorda granolabars, etc. Alternativen är oändliga!

Prova vårt recept på dettaJordgubbsfrostade munkar! Pulvret kommer att fungera underbart för att smaksätta en glasyr som denna!

7. Doppa dem

Doppa dina frystorkade jordgubbar för att göra en speciell behandling! Du kan doppa i choklad, vit choklad, yoghurt, kola, frosting, vispgrädde, eller vad du nu kan tänka dig!

Frystorkade jordgubbar hemma

Frystorkade jordgubbar

Hur man gör frystorkade jordgubbar (och hur man använder dem) - Frystorka matälskare (5)

Den här receptguiden visar hur du gör frystorkade jordgubbar! De är så enkla och gör ett hälsosamt mellanmål som din familj kommer att älska eller kommer att vara perfekta att använda i dina recept!

Förberedelsedags15 minuter

Tillagningstid20 timmar

Total tid20 timmar 15 minuter

Ingredienser

Färska eller frysta jordgubbar:

  • Liten frystork - 3-5 lbs
  • Medium frystork - 6-8 lbs
  • Stor frystork - 10-12 lbs

Instruktioner

*Läs igenom alla steg innan du börjar.

Färska jordgubbar:

  1. Starta din frystork om du planerar att förfrysa dina bär.
  2. Skölj och klappa eller lägg på en handduk för att torka.
  3. Skär i hälften eller i skivor ca 1/4" tjocka.
  4. Ladda på dina frystorka brickor.
  5. Frys in över natten (12+ timmar) eller placera helt enkelt i din frystork.


Butiksköpta frysta jordgubbar:

  1. Starta din frystork. Välj förfryst och låt din maskin svalna till 32*F.
  2. Innan du öppnar dina jordgubbar, lossa frysta bär genom att dunka påsen på disken ett par gånger.
  3. Öppna påsen med frysta jordgubbar och borsta bort eventuella stora iskristaller. Om du köpte hela bär, dela på mitten för bättre resultat eller större än kanten på dina brickor.
  4. Ladda bär på dina frystorka brickor och återgå till frysen tills din maskin är klar.

Återf*cktande frystorkade jordgubbar:

Det finns några sätt att återf*ckta torkade jordgubbar.

Skål med vatten: Psnöra i en skål med vatten i ca 20 minuter. Titta noga på dem så att de inte blir övermättade med vätska. De kan vara lite mjuka med den här metoden.

Spritsa med vatten:Använd en liten sprayflaska med vatten och spritsa några sprayer vatten på dina jordgubbar. Vänd och upprepa på motsatt sida. Stora jordgubbar kan fortfarande vara något torra i mitten.

Använd i våta recept:Det enklaste sättet att använda dina frystorkade jordgubbar är att lägga till dem direkt i dina recept tillsammans med dina våta ingredienser. Tillsätt en liten mängd extra vätska för att kompensera för f*ckten som dina jordgubbar extraherar från din smet. För att undvika att krossa bär, använd en mjuk bakspad att röra om istället för vispar.

Anteckningar

Se vårt inlägg för 7 sätt att använda dina frystorkade jordgubbar, inklusive roliga recept! Idéer för att doppa, använda i recept, återf*ckta, jordgubbspulver och mer!

freezedryfoodie.com/freeze-dried-strawberries

rekommenderade produkter

Som Amazon Associate och medlem i andra affiliate-program tjänar jag på kvalificerade köp.

Testade du detta?

Vänligen dela dina erfarenheter i kommentarerna för att hjälpa andra läsare eller dela på sociala medier för att spara den här sidan!

Dela din feedback:

Om du har råd eller feedback på det här inlägget, kan du vänligen meddela mig i kommentarerna! Detta kommer att hjälpa mig och andra att veta vad som fungerar, vad som inte gör det och vad du älskar! Det kan också hjälpa mig att förbättra det här inlägget och annat innehåll som kommer.

Vilket är ditt favoritsätt att njuta av Freeze Dry Strawberrys?

Har du inte köpt en frystork ännu?Handla via vår länksom ett sätt att stödja vårt lilla företag! Vi får en provision utan kostnad för dig.Hur man gör frystorkade jordgubbar (och hur man använder dem) - Frystorka matälskare (7)

Hur man gör frystorkade jordgubbar (och hur man använder dem) - Frystorka matälskare (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6009

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.