Hur man fryser torr mat hemifrån utan maskin - Valley Food Storage (2023)

Hur man fryser torr mat hemifrån utan maskin - Valley Food Storage (1)

Som experter på frystorkad och uttorkad akutmat får vi ofta frågan ”Hur gör dufrystorr mathemma utan en maskin för att skapa dinmat förrådtillförsel?"

Tro det eller ej, du behöver inte en av de stora tjusiga frystorkmaskinerna för att göra din egen frystorkade mat. Istället finns det två populära metoder för hur man frystorkar mat utan maskin, som vi kommer att prata om nedan.

Hur man fryser torr mat hemifrån utan maskin - Valley Food Storage (2)

Men först bör du förstå att frystorkning av mat hemma kommer med några varningar som är värda att överväga.

Låt oss diskutera verkligheten med att frystorka mat hemma och sedan prata om två sätt att frystorka utan en dyr specialmaskin, allt från bekvämligheten av ditt hem.

Viktiga överväganden för frystorkning hemma

Hembygdsgårdar och förberedare älskar att planera. En del av deras planering är att fundera över hur de kan lagra läcker och näringsrik mat under lång tid. Som ett resultat tillgriper de ofta populära tekniker för konservering av mat, såsom konservering och betning.

Nuförtiden blir dock fler och fler nyfikna på hur man fryser torr mat hemma utan att investera tusentals dollar i en specialbyggd maskin.

Det är möjligt. Men det kanske inte alltid är ditt bästa val. Vi har tre viktiga råd att tänka på innan du försöker frystorka hemma:

  1. Att frystorka hemma tar mycket tid och ansträngning. Till exempel tar processen ofta veckor att genomföra. Beroende på ditt schema kan den arbetsintensiva karaktären av frystorkning hemma låta perfekt men orealistiskt.
  2. Maten du frystorkar hemma är bara bra om du har planer på att äta den relativt snart.Tyvärr kommer det inte att vara fulltnödmat 25 års hållbarhetsom professionell frystorkad mat har bara för att det är väldigt svårt att få ut all fukt utan professionell frystorkningsutrustning.
 1. För att få den bästa maten kan du alltid köpa enurval avfrystorkad fruktochfrystorkade grönsakerför att säkerställa att din mat håller och är redo för dig i händelse av matbrist eller nödsituationer.

Nedan kommer vi att prata omskillnaden mellan frystorkad och uttorkadlivsmedel. Vi kommer också att dela två metoder du kan prova att frysa torr mat utan maskin.

Låt oss prata om torkad mat

Det är inte ovanligt att människor av misstag använder frystorkad och dehydrerad omväxlande när de pratar om torkad mat. Anledningen till att detta misstag inträffar är förmodligen att slutresultatet av de två processerna är så lika.

Frystorkande och uttorkande mat skapar lagringsstabil och näringsrik mat som håller i uppemot två decennier. Processerna för hur maten torkas är dock ganska olika.

Torkad mat omfattar de två kategorierna frystorkad och dehydrerad mat. Enkelt uttryckt anses mat vara "torkad" när matens vatteninnehåll har tagits bort eller minskat avsevärt.

Därför anses både frystorkad och uttorkad mat som torkad mat. Dock är inte all torkad mat frystorkad eller uttorkad.

Frystorkad vs. Uttorkad mat

Frystorkade och uttorkade livsmedel skiljer sig åt i fyra viktiga kategorier:

 1. Utrustningen du använder
 2. Matens konsistens
 3. Matens näringsvärde
 4. Kostnaden för hela processen och slutprodukten

Vilken utrustning behöver du?

Kommersiella frystorkningsoperationer använder dyra maskiner. Du kan dock frystorka hemma med den frys du redan har – eller ännu enklare, en kylare och lite torris.

Hur skiljer sig texturerna?

Du kan anta att frystorkad och uttorkad mat har samma konsistens. Det skulle dock vara felaktigt. Trots att de två processerna ger ett liknande resultat, är texturen på de två olika. Uttorkad mat är tuggigare, medan frystorkad mat är fast och krispig, eftersom den innehåller ännu mindre fukt än uttorkad mat.

Vilket är mer näringsrikt?

Både frystorkad och uttorkad mat är näringsrik. Ingen av de två processerna eliminerar näringsinnehållet – vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater – i maten som torkas.

Men eftersom frystorkning eliminerar mer vatten från produkten än uttorkning, har frystorkad mat vanligtvis längre hållbarhet.

Är frystorkning dyrare?

Ja, i de flesta fall är frystorkad mat dyrare än uttorkad mat. Vanligtvis kommer frystorkade livsmedel med en dyrare prislapp eftersom processen är mer involverad.

Till exempel använder kommersiella frystorkningsoperationer dyr utrustning i uppåt 40 timmar för att torka en enda sats mat. Att köpa utrustningen och göra det själv skulle också bli dyrt.

Å andra sidan, om du skulle behöva en bulkmängd finns det inget bättre än den lättanvända färdigförpackadeöverlevnadsmathink; de är mycket billigare.

Hur man fryser torr mat hemifrån utan maskin - Valley Food Storage (3)

99,99 USD

Genomsnitt7 050 kalorier totalt Tiderna är osäkra och saker och ting kan förändras på ett ögonblick. Detta är det perfekta kitet att ha i bilen, på jobbet eller någon annanstans som du snabbt kan ta och gå för att snabbt komma ur fara. Översikt: Varje hink innehåller: 10 portioner frukost 15...

Visa mer

1. Frystorkning av mat – The Home Freezer Method

Hur man fryser torr mat hemifrån utan maskin - Valley Food Storage (5)

En missuppfattning om frystorkning är att det är en enormt komplex procedur, men i verkligheten kan du göra det i din hemfrys. Som sagt, processen tar lång tid.

För att frystorka med din frys hemma behöver du några saker.

 • Ett bakplåtspapper, kylställ eller stor tallrik.
 • Maten du väljer.
 • Gott om plats i frysen (och tålamod).

En snabb steg-för-steg sammanfattning av frystorkning hemma med en frys:

 1. Tvätta och skär upp din valda mat i små skivor eller bitar.
 2. Lägg din mat på en bricka i ett enda lager, undvik att staplas.
 3. Placera brickan i frysen där den kan vara ur vägen.
 4. Vänta 2-3 veckor, kontrollera regelbundet frystorkningsprocessen.
 5. När tillräckligt frystorkat, ta bort maten och förvara den i en lufttät behållare eller påse.

Några saker att komma ihåg om frystorkning hemma med din frys

För att frystorka mat hemma blir den första uppgiften att förbereda maten du vill frysa in. Innan du skär är det viktigt att tvätta maten du vill frysa för att eliminera smuts eller föroreningar. Därefter rekommenderar vi att du skär din mat i små skivor eller bitar för att underlätta borttagningen av fukt.

Efter det, placera helt enkelt din skivade mat på ett bakplåt eller en plåt och placera brickan i frysen. I ett idealiskt scenario fungerar en djupfrys bäst, men din vanliga frys fungerar också.

Maten börjar frysa under de första timmarna. Det är dock viktigt att notera att torkningsprocessen kommer att ta veckor innan du får den frystorkade maten du vill ha. Processen genom vilken mat frystorkar kallassublimering. Sublimering är det som skiljer frystorkning från att bara frysa mat i förseglade påsar eller att torka mat.

Hur man berättar när den är klar med frystorkning

Efter några veckor är det dags att kolla upp maten du har fryst. Det bästa sättet att kontrollera hur maten torkar är att ta bort en frusen bit och ställa den åt sidan så att den får rumstemperatur. Om maten blir mörk eller svart betyder det att torkningen fortfarande inte är klar.

Å andra sidan har fryst mat som inte ändrar färg frystorkat ordentligt.

När det har uppnåtts kan du förvara den frystorkade maten i lufttäta ziplock-påsar. Kom ihåg att frystorkad mat ska förvaras i förvaring som håller sig under 75 grader.

När du kommer igång är det viktigt att notera att det rekommenderas att börja med enkla livsmedel som har en hög vattenhalt. Dessa livsmedel är lättast att frystorka. Prova frukt som äpplen, bär och bananer, eller grönsaker som broccoli och paprika.

Att frystorka animaliska produkter blir lite knepigare. Vill du slippa frystorka animaliska produkter hemma kan du kolla in vårfrystorkat kötturval.

Hur man fryser torr mat hemifrån utan maskin - Valley Food Storage (6)

Att göra frystorkad mat på rätt sätt i frysen är mer en konst än en vetenskap. Det kan kräva lite försök och fel, men så småningom kommer du att förfina din process.

2. Frystorkning av mat – torrismetoden

Hur man fryser torr mat hemifrån utan maskin - Valley Food Storage (7)

Nästa frystorkningsprocess hemma som vi vill diskutera kräver inte heller speciella maskiner. I likhet med den första metoden behöver du bara några få viktiga saker:

 • En stor frigolitkylare.
 • Maten du väljer, ordentligt tillagad och skuren i skivor eller bitar.
 • Riklig mängd torris.
 • Fryssäkra, tåliga och lufttäta påsar.

Eftersom torris låter all fukt från maten avdunsta väldigt snabbt är den här metoden mycket snabbare än den första, om det inte är otroligt fuktigt där du bor.

I ett idealiskt scenario rekommenderar vi att du startar frystorkningsprocessen på en dag eller tid på året när luftfuktigheten är låg, om inte noll. Anledningen är att ju mer fukt i luften, desto längre tid tar frystorkningsprocessen.

En snabb steg-för-steg sammanfattning av frystorkning med torris:

 1. Tvätta och skär din mat i små bitar eller bitar, lägg dem i lufttäta, fryssäkra men oförseglade påsar
 2. Placera fryspåsarna prydligt i en stor frigolitkylare.
 3. Täck maten med torris.
 4. Vänta minst 24 timmar, kanske längre.
 5. När maten är tillräckligt frystorkad, ta bort påsarna med torkad mat och förvara dem ordentligt.

Säkerhetsriktlinjer för torris

Säkerhet för torrisär viktigt. På grund av de potentiella farorna med att arbeta med torris, skulle vi vara försumliga att inte nämna någrasäkerhetshänsynförst.

 • Helst bör torris transporteras i frigolitbehållare, inte elektroniska kylskåp eller frysar.
 • Vi rekommenderar användning termisktisolerade handskar. Torris är så kall att om du hanterar den med bara händerna kan du riskera att få allvarliga brännskador. Neoprenhandskar kan frysa och fästa på din hud och blir då svåra att ta bort. Ugnsvantar i läder eller tyg skulle också fungera.
 • Torris måste förvaras i väl ventilerade utrymmen. Förvara inte torris i bilar, skåpbilar, korridorer, garderober, frysskåp eller stängda rum.
 • Placera inte torris i plast-, glas- eller metallbehållare som inte är klassade för torris.
 • Torris måste användas (eller kasseras) i ett område där den kan sublimeras till utomhusluften eller välventilerat utrymme.
 • Undvik att slänga torris i handfatet, toaletten eller i avloppet, eftersom det kan förstöra ditt VVS.
 • Avstå från att slänga din torris i soptunnan.
 • Undvik att placera torris i helt slutna behållare.

Använda torris för att frystorka mat hemma

För att börja din frystorkning, placera maten i kylaren. Vi rekommenderar att du använder en behållare som är minst dubbelt så stor som maten du fryser in. På så sätt kan du frystorka stora mängder mat på en gång med riklig torris. Lägg även maten i en plastpåse så att den inte kommer i direkt kontakt med torrisen, men låt påsen vara oförseglad så att fukt kan komma ut.

Täck sedan maten helt med torris. För bästa resultat rekommenderar vi att du använder ett 1:1-förhållande – ett kilo torris för varje kilo mat du vill frystorka.

Vid det här laget vill vi påminna dig om att inte försegla din kylare eller behållare helt. I förseglade behållare kan torris skapa tillräckligt högt tryck för att spricka eller explodera.

Av den anledningen, om du måste använda ett lock eller en improviserad behållare som en plastväska, se till att borra hål. För att undvika att borra hål i din kylare rekommenderar vi att du låter locket stå öppet.

Låt slutligen processen ta sin gång och vänta tills det inte finns mer torris i behållaren. Vid det här laget är behållaren nu full av koldioxid och fri från all fukt.

Vänta med att ta bort maten tills du är redo att lägga den i påsar omedelbart.

Vi rekommenderar att du använder fryspåsar av hög kvalitet för att förvara din mat. När du överför din nyfrysta torkade mat till påsar, ta dig tid och var uppmärksam, se till att ingen fukt kommer in i påsen – det kommer att förstöra allt ditt hårda arbete! För bästa resultat rekommenderar vi att du använder en vakuumförseglare.

Tips för att frystorka mat hemma

 • Om det är första gången, börja med enkla alternativ som bananer, äpplen och bär. Grönsaker som broccoli och paprika är också bra för nybörjare.
 • Ju tunnare du kan skiva och ju mindre du kan göra dina bitar, desto bättre.
 • Om du ska prova torrismetoden, ta inga genvägar och följ alla säkerhetsriktlinjer som vi beskrivit ovan.
 • Om du gillar att frystorka hemma, överväg att köpa en djupfrys och installera hyllor så att du kan frysa torra bulkmängder av mat på en gång.
 • Prova andra tekniker för konservering av mat för att komplettera din frystorkning; vissa livsmedel är bättre att vara inlagda eller konserverade.
 • En del mat, nämligen äpplen och persikor, oxiderar och blir bruna. Vi rekommenderar att du spritsar dem med citronsaft för att förhindra detta.
 • Frystorkning dödar inte bakterier. Så se till att hålla din process ren - tvätta maten i förväg och håll frysen ren.
 • Vissa livsmedel kan ha nytta av att blanchera innan frystorkning. Att blanchera vissa livsmedel hjälper dem att få rätt konsistens och färg när de återfuktar dem senare. Vi rekommenderar att blanchera morötter, potatis, bönor, sparris och palsternacka.
 • Undvik att frystorka starkt luktande och smakande livsmedel i samma sats. Du vill till exempel inte att dina bär ska smaka som currypulvret du frystorkade.
 • Försök att inte överbelasta din frys; bearbeta din mat så enhetligt som möjligt; och håll din mat under kanten på brickan i ett enda lager.

Vanliga frågor om hur man frystorkar

Har du fler frågor? Fantastisk! Vi har fler svar.

Hur lång tid tar det att frystorka hemma?

Det beror på vilken metod du använder. Generellt tar frystorkning av mat lång tid. Med en specialmaskin kan frystorkning ta uppåt 20 timmar eller längre. Med en vanlig frys kan processen ta så lång tid som en månad.

Hur lång tid processen tar beror också på vilken typ av mat du frystorkar. Livsmedel som majs, ärtor och skivor eller köttbitar torkar snabbt. Men andra livsmedel som squash och vattenmelon tar längre tid.

Tjockleken på matskivorna påverkar också torktiden. Vanligtvis är ju tunnare och mindre maten kan vara, desto bättre.

Vilka typer av mat kan inte frystorkas?

Vi har goda nyheter. De flesta typer av mat kan frystorkas. Frystorkning mat med torris fungerar dock bäst med frukt och grönsaker. Men det betyder inte att du inte kan prova andra livsmedel också. Du kan prova att frystorka kött, desserter och mejeriprodukter.

Med det sagt finns det en kort lista över livsmedel som vi inte rekommenderar att du frystorka. Detta inkluderar mat som sirap, sylt, honung, smör och ren choklad.

Hur återfuktar du frystorkad mat?

Vissa typer av frystorkad mat kan avnjutas utan att återfukta. Vissa livsmedel, som frystorkat kött och grönsaker, är dock bättre om du återfuktar dem.

För att återfukta din frystorkade mat, tillsätt varmt vatten till maten och låt den dra i flera minuter.

Slutsats – Hur man fryser torrfoder hemma

Om du är sugen på att frystorka hemifrån kan de två ovanstående metoderna vara bra alternativ för dig istället för att spendera 3 000-4 000 USD påHarvest Right frystorkare. Men om du vill frystorka på en budget, har du nu lärt dig om de bästa sätten att frystorka utan dyr utrustning.

Om frystorkning hemma låter otroligt tidskrävande kan du alltid kontakta oss. Här på Valley Food Storage gör vi allt det hårda arbetet åt dig. Du kan helt enkelt njuta av den gårdsfärska smaken av vår frystorkadefrukt och grönsakernär de anländer till din dörr.

Tack för att du läser den här artikeln. För mer användbar information, besök vår Practical Prepper Blog. Vi har en jättebrachecklista för bug-out-väskor, några tips förbästa överlevnadsmat att lagra, och några tips förbörja förbereda.


Med den tumultartade naturen i vår värld, från potentiallivsmedelsbrist i livsmedelsbutikertillöverleva hyperinflation, det har aldrig funnits en bättre tid att bli mer självständig.


Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated: 21/07/2023

Views: 5863

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.